Presunúť na hlavný obsah

Vieme, ktoré slovenské pivá sú najlepšie!

Zábava

Slovensko má za sebou šiesty ročník degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka, kde sa určilo, ktoré pivá sú tie najlepšie. Víťazom medzi svetlými pivami do 10 aj 12 percent sa stal Corgoň. Najlepším radlerom, akého si u nás môžete dopriať, je Bažant Radler citrón.

 

Vyberali sa najlepšie pivá v štyroch kategóriách. Najlepším slovenským pivom do 10 percent je Corgoň. Za ním sa umiestnil Martiner a na tretej priečke je Šariš. Corgoň si odniesol prvé miesto aj v kategórii svetlých pív do 12 percent. Na druhom mieste je Stein 12% a na tretej Topvar 12% ležiak.
 
V kategórii Tmavé pivá zvíťazil Zlatý bažant tmavý. Hneď za ním sa umiestnil Steiger 11% tmavý a na trojke skončil Šariš výčapný ležiak. V novej kategórii Miešané a ochutené pivá typu Radler za víťazným Bažant Radlerom citrón nasleduje Steiger Radler citrón a na treťom mieste Gazda Radler citrón. 
 
V dvoch kategóriách bojovali minipivovary reštauračného typu. Medzi svetlými pivami tam triumfoval Bratislavský ležiak 12 % z Bratislavského meštianskeho pivovaru na Drevenej ulici. Na druhej priečke skončilo pivo Victoria Pils 12 % z Turčianskeho pivovarníckeho domu Victoria a na treťom mieste Bratislavský ležiak 12 % z Bratislavského meštianskeho pivovaru na Dunajskej ulici. 
 
V kategórii Tmavé pivo z minipivovaru nenašiel premožiteľa Bratislavský bubák z Bratislavského meštianskeho pivovaru. Za ním nasleduje Sessler 11,5 % z Pivovaru Sessler, na trojke je Sandorf tmavý ležiak 12 % z Prievalského pivovaru Sandorf. 
 
V prvej nesúťažnej kategórii nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh zvíťazilo Free nealko tmavé pred Zlatým bažantom nealko a Radegastom Birell. V kategórii Miešané a ochutené pivá typu radler inej ako citrónovej chuti vrátane nealkoholických radlerov triumfoval Bažant radler citrón nealko. Na druhej priečke skončil Bažant radler grep a na trojke Steiger Radler limetka. 
 
V tejto súťaži bojovali dva veľké, jeden stredný, dva malé pivovary a sedem minipivovarov. Veľké a stredné pivovary prihlásili 36 vzoriek pív, minipivovary 18 vzoriek a v nesúťažných kategóriách bolo prihlásených 16 vzoriek. V histórii tejto súťaže to bola najpestrejší výber. "Sme radi, že sa do aktuálneho ročníka prihlásil rekordný počet vzoriek. Je to dôkaz, že na Slovensku máme silnú pivnú kultúru, ktorá sa neustále rozvíja," povedala prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná. 
 
Profesionálna degustácia založená na maximálnej objektívnosti sa konala 19. júna v špeciálne klimatizovaných priestoroch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v Bratislave. Degustátori ochutnávali pivá z pohárov z tenkého priehľadného skla s priemerom 58 až 62 milimetrov a výškou 105 až 110 milimetrov. Každú kategóriu degustátor ochutnával naraz a určoval poradie od prvého po posledný. Posudzovanie jednej kategórie trvalo približne 30 minút. Po každom ochutnávaní si porotcovia museli dať takzvané povinné sústo v podobe bieleho pečiva a syra pre neutralizáciu chuti. 
 
Pri každom pive degustátori posudzovali priezračnosť, vôňu, rezkosť a chuť. "Súťaž bola anonymná a prebiehala za dodržania profesionálnych degustátorských podmienok," povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.