Presunúť na hlavný obsah

Chýba vám zinok? Pomôžte si týmito potravinami

Zdravie a relax

Chladné obdobie a mráz vplýva nepriaznivo na našu pokožku a oslabuje náš imunitný systém. Práve v tomto období nám chýba jeden z najdôležitejších minerálov – zinok. Za nedostatok tohto prvku môže naša strava. FEMINITY vám prináša top suroviny, ktoré sú bohaté na tento prvok a vďaka nim môžete predísť mnohým zákerným chorobám!

 

Ustrice

V závislosti od druhu týchto morských skvostov, je obsah vápnika rozličný. Kým ustrice chutia najlepšie živé, slávky sú ideálne varené v kombinácii s vínkom. Rozpätie zinku, ktorý obsahujú je 16 až 182 mg na 100 g porciu.
 

Opekané pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky majú v sebe veľa priaznivých a potrebných látok ako bielkoviny, cukor, škrob, vitamíny a minerálne látky. Opekané pšeničné klíčky (ktoré sa dajú bežne zakúpiť) sa používajú na posypanie hlavných jedál – teda na ryžu, na šalát alebo dusenú zeleninu. Poskytujú 17 mg zinku na 100 g porciu.

Teľacia pečeň

Pečeň akéhokoľvek zvieraťa vraj obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. Najbohatšia na zinok spomedzi všetkých je práve teľacia pečeň, v ktorej sa nachádza 12 mg tohto prvku na 100 porciu.
 

Nízkotučná hovädzia pečeň

Hovädzia pečienka obsahuje takisto dostatočné množstvo zinku. Je dôležité kupovať toto mäso čerstvé. Disponuje 10 mg zinku, opäť na 100 g porciu.
 

Pečené tekvicové semienka

Tekvicové semienka majú rovnako ako hovädzia pečienka, 10 mg zinku na 100 g porciu. Patria k najobľúbenejším surovinám na Strednom Východe a vo Východnej Ázii. Nie vždy sú dostupné v bežnom supermarkete, preto je lepšie vyhľadávať ich v špecializovaných obchodoch na ázijskú kuchyňu.
 
Kúpiť Zinkotabs, ktoré dostanú hladinu zinku na potrebnú hodnotu.

Sušené semienka z melóna

Podobne ako tekvicové semienka, aj tie melónové majú hodnotu zinku vysokú až na 10 mg na 100 porciu. Taktiež sú príznačné pre ázijskú kultúru a dajú sa konzumovať buď ako súčasť melóna alebo ho môžete kúpiť v podobe sušeného melóna v bio obchodoch.
 

Horká čokoláda

Nie je čokoláda ako čokoláda. Kým mliečna čokoláda obsahuje len 2.3 mg zinku, horká až 9,6 mg zinku na 100 g porciu. Dokazuje sa aj to, že horká čokoláda v malom a primeranom množstve má priaznivé účinky na naše zdravie.
 

Jahňacie mäso

Jahňacinka je ľahšie stráviteľná a bohatá na podiel tukov a bielkovín. Najviac obľúbená je v Amerike, ale ani my Európania nezaostávame.
V závislosti od kvality má v sebe od 4, 2 do 8,7 mg zinku na 100 g porciu.
 

Arašidy

Arašidy patria neodmysliteľne k sviatkom a sú skvelým zdrojom pre získanie zinku. Obsahujú až 8,8 mg zinku na 100 g porciu,pokiaľ sú obyčajné. Pražené arašidy majú takmer len polovicu tohto minerálu, čiže okolo 3, 3 mg.
 

Krab

Krab je špecialita pre naozajstných gurmánov, no málokto si uvedomuje, že práve v akomkoľvek druhu kraba, nájdeme vysoký podiel zinku. Predstavuje to až 7,6 mg na 100 g porciu.