Presunúť na hlavný obsah

Veľké ÁNO pre sacharidy. Ale...

Zdravie a relax

Časom nízkosacharidových diét už pomaly odzvonilo. Typické vysoko bielkovinové odtučňovačky vždy odporúčali dramaticky znížiť príjem všetkých sacharidov – vrátane čerstvého ovocia, zeleniny a obilnín. Jedálniček bol plný nasýtených tukov enormne zvyšujúcich hladinu cholesterolu. Avšak, dnes sa lekári jednoznačne zhodujú, že konzumáciou „dobrých“ sacharidov svojmu telu (a krivkám) vôbec neublížime. Ba práve naopak.

Keď je reč o sacharidoch v potravinách, nedá sa nespomenúť biely chlieb, múku, sladené raňajkové obilniny a iné technologicky spracované potraviny z cukru a bielej múky. Množstvo vedeckých štúdií nás navyše upozorňuje na skutočnosť, že pre zdravie je oveľa prospešnejšie konzumovať celozrnné obilniny. Kľúčom k výberu tých správnych surovín obsahujúcich sacharidy je vedieť, ktoré z nich prudko zvyšujú krvný cukor, a ktoré sa rozkladajú pomalšie.

Ak sa vyhneme „rýchlym“ sacharidom, môžeme predísť cukrovke a iným nepríjemným ochoreniam. Aby sme ľahšie zistili, ako rôzne potraviny vplývajú na hladinu cukru v krvi, výskumníci z univerzít v Sydney a Toronte zaviedli pojem glykemický index.  

Čo je to GI (glykemický index)?

 
Samotný glykemický index je veľmi obšírnou témou, no podľa najvýstižnejšej definície by sa dal jeho význam zhrnúť nasledovne:
 
Glykemický index je číselný údaj zatrieďujúci potraviny podľa rýchlosti, akou ovplyvňujú uvoľňovanie cukru – glukózy do krvného obehu pár hodín po zjedení.
 
Jednoduché cukry – (napríklad glukóza), sa takmer ihneď dostávajú do krvi, preto spravidla cítime okamžitý nával energie. Rapídne zvýšia obsah glukózy v krvi, no rovnakým tempom ho i znížia. Tieto potraviny majú vysoký glykemický index.
 
Komplexné cukry – (častejšie prezývané sacharidy), sa trávia pomalšie a uvoľňujú glukózu do krvi postupne a dlhší čas. Hladina glukózy v krvi nekolíše tak prudko ako v prvom prípade. Sú to potraviny s nízkym glykemickým indexom.
 
Ak sa vám však zdá sledovanie všetkých parametrov príliš zložité, dodržiavajte pri diéte aspoň niekoľko základných, osvedčených rád.
 

1. Nebojte sa ovocia a zeleniny (až na zopár výnimiek)

 
Mnoho druhov ovocia a zeleniny, pokiaľ ich jete v celku, disponujú priemerným množstvom sacharidov v jednej porcii. Navyše, väčšinu cukru v ovocí tvorí fruktóza, nemajúca výrazný vplyv na zvyšovanie hladiny krvného cukru. Naproti tomu ovocná šťava obsahuje oveľa viac glukózy a preto je dobré popíjať ju s patričnou obozretnosťou.
 

2. Jedzte menej koreňovej zeleniny

 
Obmedzte príjem zemiakov, paštrnáka a iných druhov korenenej zeleniny s vysokým obsahom škrobu. Škrob má viac glukózy ako čistý cukor. Treba upozorniť na výnimky, a síce mrkvu a sladké zemiaky. Tie majú navyše v sebe i rozpustnú vlákninu znižujúcu ich GI, a preto sú pri diétach veľmi vhodnými potravinami.
 

3. Voľte s rozumom i ďalšie škroby

 
Neznamená to dať zbohom chlebu, no uprednostnite ten zdraviu prospešný. Biely chlieb má vysoký GI (to sa netýka prirodzene kysnutého chleba s kváskom, pretože ten obsahuje veľa kyselín spomaľujúcich trávenie). Preferujte hutný, celozrnný chlieb pred mäkkým a kyprým, vyzerajúcim ako zafarbený biely. Kupujte dlhozrnnú ryžu miesto bielej a radšej cestoviny, než ryžu, nakoľko ich škroby sa rozkladajú pomalšie. 
 

4. Jedzte viac vlákniny

 
Zamerajte sa najmä na rozpustnú vlákninu a rezistentné škroby, ktoré spomaľujú zvyšovanie hladiny cukru v krvi a tým spomaľujú trávenie. Ovos, jačmeň, jablká, lesné plody a strukoviny sú doslova nabité vlákninou, s nízkou hodnotou GI. 
 

5. Vyhýbajte sa sladkým potravinám

 
Mnohé druhy sladených nápojov, cukríkov i lízaniek majú len strednú hodnotu GI, čiže nie závratne vysokú, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Trstinový cukor sa trávi pomalšie ako čistá glukóza. Napriek tomu sa v ich prípade odporúča striedmosť. Okrem kilojoulov totiž zahŕňajú máločo iné.