Presunúť na hlavný obsah

Zelený čaj prospieva kostiam

Zdravie a relax

To, že zelený čaj znižuje riziko úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne choroby, ako aj to, že trikrát zvyšuje účinnosť antibiotík, je vedecky dokázané už dávnejšie.

Vedci nedávno objavili, že zelený čaj chráni aj kosti. Vedci z Hongkongu zistili, že obsahuje skupinu látok, ktorá stimuluje tvorbu kostí a pomáha spomaľovať ich odbúravanie. Aj keď sa možno zdá, že kosti sú neživé tkanivá, v skutočnosti ide o žijúce systémy s aktívnym metabolizmom.  Citlivo reagujú na mnoho vplyvov, ktoré podmieňujú tvorbu alebo odbúravanie kostného tkaniva. V novej štúdii vedci vystavili tkanivovú kultúru osteoblastov - buniek tvoriacich kostné tkanivo na niekoľko dní pôsobeniu troch hlavných zlúčenín zeleného čaju - epigalokatechinu EGC, galokatechinu GC a galokatechingalátu GCG. Zistili, že hlavne EGC významne zvyšoval aktivitu kľúčového enzýmu, ktorý podporuje rast kostí, a to až o 79 percent.  Takisto podstatne zvyšoval mineralizáciu kostí, teda ukladanie minerálnych látok, ktoré kosti posilňujú. Ako ďalej uviedol magazín Journal od Agricultural and Chemistry, zelený čaj má potenciál aj pri prevencii a liečbe osteoporózy. Ide o ochorenie, pri ktorom sa znižuje hustota a kvalita kostnej drene a postihuje v prevažnej miere ženy.


Veľa jete? Pite zelený čaj
Ak si nedokážete odoprieť kalorické jedlá, zapíjajte ich poriadne zeleným čajom. Tento účinný antioxidant má skvelú vlastnosť - pomáha zabraňovať usádzaniu tukových buniek. Zelený čaj obsahuje epigalokatechín, ktorý, ako vedci dokázali, spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách a tým predchádza obezite. Tím výskumníkov z Penn State University pridával túto látku do kalorickej potravy a tú podával hlodavcom. Tie tučneli o 45 % menej ako zvieratá, ktoré dostávali kalorické pochúťky bez pridania spomínanej látky.  Doktor Joshua Lamert uviedol, že epigalokatechín nielenže spomaľuje vstrebávanie tukov, ale zároveň zlepšuje metabolizmus tukov v tele.

Podobný výskum urobili aj vedci zo Ženevskej univerzity.  Skúmali vplyv látky  epigalokatechín a kofeínu na nadváhu. Jednej skupine ľudí podávali zelený čaj a druhej placebo.  Potvrdilo sa, že tí, čo pili zelený čaj, spálili o 70 % kalórií menej, ako tí, či pili nápoj s placebom. Druhá štúdia, ktorú urobili títo vedci, výsledky prvej potvrdila.

Text: -zh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK