Sezóna špenátu vrcholí - neopomeňte ho v kuchyni
Prezývajú ho aj zelený liečiteľ. Špenát má v kuchyni široké uplatnenie.
Čerstvý sa používa v šalátoch či na obložených chleboch, dusený na masle a cesnaku ako príloha k jahňacine, lososovi, rybiemu filé, vajíčkam na akýkoľvek spôsob či vareným zemiakom. Skvelé sú aj polievky zjemnené smotanou s krutónmi. Špenát sa dá aj zmraziť. Už dávno je lahôdkou pre labužníkov a nie postrachom známym najmä zo školských jedální.
Špenát ľudia jedli už pred 2 000 rokmi. Na Blízkom východe ho pre liečivé vlastnosti nazývali kráľom medzi zeleninou. Do Európy sa dostal zrejme cez Španielsko - je známe, že súčasťou tamojšej kuchyne sa stal okolo roku 1100. Po celej Európe sa pestovanie špenátu rozšírilo až v 14. storočí.
Pamätajte si:
Čerstvý špenát sa tepelnou úpravou scvrkne až na desatinu objemu. Vždy je lepšie a zdravšie (ako aj pri iných druhoch zeleniny), pripravovať ho v pare či dusiť ako variť.
Mrazenie špenátu
Je to rýchle a jednoduché: Čerstvé špenátové listy stačí umyť, rozmixovať dohladka, dať do misky, uzavrieť a zamraziť.
Špenát a zdravie
Špenát obsahuje vitamíny A, B, C, E a K; draslík, horčík, vápnik, zinok, železo. Pomáha od únavy a stresu, posilňuje imunitu. Pozor, kyselina šťavelová v špenáte môže podporiť rast obličkových a močových kameňov. Špenát sa neodporúča konzumovať ani ľuďom, ktorí majú dnu.
Tip lenivého labužníka
Fenikel nakrájame najemno, urestujeme na masle, krátko podusíme. Pridáme čerstvý špenát, pár minút dodusíme, osolíme a okoreníme. Konzumujeme teplé.
Rýchly recept: Omeleta so špenátom
Suroviny:
- 100 g čerstvého špenátu
- 2 väčšie vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 cherry paradajok
- sójová omáčka
- soľ, čierne korenie
- maslo/olivový olej
Postup:
Na masle/oleji krátko orestujeme roztlačený cesnak, pridáme špenát, asi 5 minút podusíme. Pridáme rozmiešané vajíčka, na štvrtiny nakrájané cherry paradajky, osolíme, okoreníme. Usmažíme klasickú omeletu. Pri podávaní môžeme pokvapkať sójovou omáčkou.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK