Recept: Malinové tiramisu
Či uprednostňujete torty, alebo máte radšej drobné čokoládové koláčiky známe pod názvom cookies, výtvory cukrárky Lenky Matulovej očaria na prvý pohľad.
Príprava: 40 minút
Na 8 porcií potrebujeme:
750 g mascarpone
250 g šľahačky
125 g práškového cukru
150 g okrúhlych piškót
malinový džem
0,05 l likéru Amaretto
100 g čerstvých malín
300 g mrazených malín
Postup:
Šľahačku s cukrom vymiešame do tuhej hmoty a pomaly primiešavame do mascarpone. Pripravíme si tekutý sirup z malinového džemu, trochu prevarenej vody a Amaretto, v ktorom namáčame piškóty. Namočené piškóty uložíme na dno okrúhlej formičky alebo pohára s priemerom asi 10 cm. Na piškóty vrstvíme mascarpone hmotu asi 2,5 cm, navrch uložíme tri čerstvé maliny a postup opakujeme: opäť poukladáme piškóty, mascarpone a čerstvé maliny. Vrstvy si určíte podľa vlastnej formy - mali by však byť minimálne dve vrstvy mascarpone. Takto upravený pohár či formu vložíme do chladu aspoň na 3 hodiny. Pred podávaním hotový koláčik polejeme zohriatymi mrazenými malinami, počas sezóny možno použiť čerstvé malinové pyré.
Náš tip:
Doslova preložený názov tiramisu znamená "vytiahni ma hore" - keď si na tomto dezerte pochutnávame, máme skutočne pocit, že sme kdesi v nebi.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Pečie: Lenka Matulová, šéfcukrárka kaviarne Cremeria Milano v bratislavskom River Parku
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu