Strapačky so špenátom - to je chutná inovácia
Vegetariáni sa iste potešia strapačkám - chutné budú aj bez slaniny.
Zemiakové strapačky so špenátom
Suroviny:
- 520 g hotových zemiakových halušiek
- 240 g špenátového pretlaku
- 160 g cibule
- 240 g anglickej slaniny
- 60 g masti
- 4 vajcia
- 50 g smotany
- 40 g cesnaku
- soľ
Postup:
Zemiakové halušky naparíme na pare, premiešame s masťou a osolíme. Cibuľu orestujeme zľahka domäkka, pridáme rozmrazený špenát a pomaly zahrievame za občasného miešania na 65-70 °C. Pridáme prehriate strapačky a dochutíme soľou, nastrúhaným cesnakom a zjemníme smotanou. Uchováme na teple, max. však na 75 °C ( inak špenát začne tmavnúť). Slaninu opečieme a do výpeku dáme cibuľku na ozdobu. Vajce uvaríme namäkko alebo dostratena a spolu so slaninou položíme na špenátové strapačky.
Náš tip:
Listy čerstvého špenátu treba hneď prebrať, neskladujeme ich, lebo rýchlo vädnú a strácajú nutričnú hodnotu. Zo začiatku ich varíme neprikryté v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody, aby nestratili svoju sýtozelenú farbu. Mladý špenát sa varí asi 3 minúty, starší alebo zimný asi 8-10 minút.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravila: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza