Presunúť na hlavný obsah

Recept: Tradičný židovský šolet

Recepty

Príprava je rýchla a jednoduchá. Stačí len počkať, kým sa upečie.

Potrebujeme:

500 g tmavej fazule
1/4 balíka veľkých alebo stredných krúp
1 kg hovädzieho mäsa (môže sa zmiešať aj s husacím, kačacím, teľacím mäsom)
3 lyžice husacej alebo kačacej masti
4 vajcia
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie, mletá červená paprika

Postup:
Do veľkého hrnca dáme umytú fazuľu a krúpy. Vložíme mäso vcelku, umyté vajcia, cibuľu aj cesnak v šupke. Pridáme červenú papriku, korenie, soľ, masť. Zalejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 150 stupňov približne 2 až 2,5 hodiny. Keď je mäso aj fazuľa mäkké, môžeme pekáč vybrať skôr. Podávame s ošúpaným nakrájaným vajíčkom a chalou alebo pečivom. Ako príloha sa hodia sladkokyslé uhorky či cvikla.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Jakub Prokeš pre Pravdu
Jedlo pripravil: Štefan Gyurász, šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu