Presunúť na hlavný obsah

Mýty okolo výživy sa rúcajú

Zdravie a relax

Zistite, či sú vaše informácie o výžive správne.

Mýtus: Nízkotučné potraviny sú prevenciou nadváhy, deti ich teda musia jesť odmalička.

Pravda: Nie je vhodné tuky z detského jedálneho lístka vylučovať. Siahnite však radšej po polotučných ako plnotučných výrobkoch.

Mýtus: Maslo je prírodné, preto je pre deti lepšie ako rastlinné tuky.
Pravda: Na výrobu oboch sa používajú prírodné suroviny – na maslo mlieko a na rastlinné tuky rastlinné oleje. V porovnaní s maslom obsahujú rastlinné tuky tiež nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý rast a vývoj detí.

Mýtus: Deti by nemali jesť sladkosti.
Pravda: Oveľa lepšie ako zakazovanie je naučiť deti, že sladkosti do jedálneho lístka nepatria každý deň. Radšej im ponúknite sušené ovocie, orechy, cereálne tyčinky alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa.

Mýtus: Čím viac vlákniny je v detskom jedálnom lístku, tým lepšie.
Pravda: Vláknina pomáha predchádzať tráviacim problémom, je prevenciou nadváhy aj obezity a iných chorôb. Dospelí by mali skonzumovať denne 25 až 30 gramov, deťom však veľké množstvo môže uškodiť.

Mýtus: Mlieko deti zahlieňuje a dospelí by ho nemali piť vôbec.
Pravda: Mlieko a mliečne výrobky obsahujú plnohodnotné bielkoviny, ktoré telo nedokáže samo vytvoriť. Kyslomliečne výrobky navyše obsahujú zdraviu prospešné baktérie mliečneho kvasenia.

Mýtus: Vnútornosti sú "čističkou", vôbec by sme ich nemali jesť.
Pravda: Pečeň a obličky síce fungujú v tele živočíchov ako filter, väčšinu nečistôt však neskladujú. Navyše sú zdrojom vitamínu A a železa.

Mýtus: Sójové potraviny sú vhodnou súčasťou detského jedálneho lístka.
Pravda: Sója ponúka bielkoviny, vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, z minerálnych látok draslík, vápnik, horčík, tuky s prevahou prospešných nenasýtených mastných kyselín a vlákninu. Ale má aj dosť takzvaných antinutričných látok, ktoré znižujú alebo úplne blokujú možnosť využitia iných dôležitých látok. Telo potom má síce dostatok potrebných látok, ale nemôže ich správne využiť.
(Zdroj: 21stoleti.cz)

Čo by sme mali obmedziť a ako sa stravovať?
Medzinárodný tím vedcov a lekárov vydal prehľad položiek, ktoré vraj škodia ľudskému zdraviu.

Biely cukor - spôsobuje poškodenie pankreasu, mozgu a ďalších orgánov.
Biela múka - neobsahuje vitamín E ani žiadne iné základné živiny.
Jedlá z fastfoodu - obsahujú aditíva, ktoré môžu byť škodlivé.
Soľ - príliš povzbudzuje chuť, zároveň poškodzuje orgány.
Umelé sladidlá - dokázali im vraj až 72 vedľajších účinkov.
Sladené malinovky - spôsobujú osteoporózu a priberá sa z nich.
Škodlivé tuky - tuky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyslín a cholesterolu ničia cievy a zvyšujú riziko srdcovo-cievneho ochorenia.

Čo a ako teda jesť?
• jesť pravidelne približne v trojhodinových intervaloch medzi jednotlivými jedlami
• jedlo si treba rozdeliť podľa energetického obsahu: raňajky 20 %, desiata 5 až 10%, obed 35 %, olovrant 5 až 10 %, večera 30 %
• dôležité je nezanedbávať pitný režim

Text: -dh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK