Presunúť na hlavný obsah

Sójou proti rakovine, ochoreniam srdca i problémom s tlakom

Zdravie

Jediná strukovina, ktorá vášmu telu dodá kompletné bielkoviny a  jedna z  najvýživnejších potravín na trhu. Čím je špecifická a  čo jej konzumáciou môžeme získať?

 

Hrnček uvarenej sóje obsahuje až 6 gramov vlákniny. Ešte dôležitejšou zložkou sú však fytoestrogény, nazývané izoflavóny. Práve tie pomáhajú proti návalom horúčavy a  dokonca existujú dôkazy, že dokážu zabrániť vzniku niektorých druhov rakoviny, ktoré súvisia s  hormónmi, napríklad rakovine prsníka či prostaty.  Okrem toho znižujú krvný tlak a  vedia zastaviť úbytok kostnej hmoty. Sójové potraviny môžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení, najmä ak sa jedia miesto mäsových a  plnotučných mliečnych potravín. Je to jednoduché, keďže sójou sa dá nahradiť takmer všetko, od mäsa a  mlieka až po orechy. 

 

Aké množstvo postačí?

 

Neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie. Niektorí odborníci hovoria o  25 gramoch sójových bielkovín denne, iní radia nahradiť živočíšne bielkoviny sójovými minimálne dva razy do týždňa. 

 

Vyťažte z  nej maximum

 

Neupravené sójové potraviny ako tofu či sójové orechy a  mlieko, obsahujú viac izoflavónov ako upravené sójové potraviny. Medzi najdôležitejšie vitamíny v  sóji obsiahnuté patria vitamíny skupiny B, bielkoviny, zinok, draslík a  železo. 

 

Zopár múdrych rád

 

* Tofu výborne vstrebáva chute iných jedál, najmä ak je uvarené. Môžete ho marinovať s  roztlačeným cesnakom alebo sójovou omáčkou a  následne vmiešať do pražených zmesí.

 

* Sójové orechy sú skvelou pochúťkou, najmä pokiaľ sú neosolené. Kľudne ich pridajte do šalátu miesto krutónov.

 

* Mäkké tofu sa dá použiť ako zdravá a  nízkotučná náhrada za mäkký syr do syrového koláča alebo ako základ bešamelovej omáčky. Stačí ho vymiešať na hladkú pastu v  mixéri a  použiť v  recepte. 

 

* Kupujte radšej sójové mlieko, ktoré sa skladuje v  chladiacom boxe. Po otvorení vydrží asi týždeň. Vyberte si sójovú omáčku so zníženým obsahom soli a  označením „Pripravená prirodzeným spôsobom“. Tým sa spoľahlivo vyhnete ochucovadlám a  iným umelým farbivám. 

 

V  posledných rokoch prenikajú na verejnosť informácie o  negatívnych účinkoch sóji a  zdravotných rizikách pre človeka. Máme sa čoho obávať?

 

Výkričník pre dojčatá a  dojčiace matky

 

Vysoký obsah rastlinných estrogénov je primárny dôvod, prečo sa sója neodporúča dojčatám a teda ani dojčiacim ženám. Odborníci z  Nového Zélandu prepočítali, že vzhľadom na nízku váhu novorodencov sa im po vypití sójového mlieka dostane do obehu hodnota zhruba piatich antikoncepčných tabletiek. Ide o  množstvo, ktoré môže poškodiť nielen nervový systém, ale i  štítnu žľazu. Zvesti o tom, že sója spôsobuje neplodnosť, sa podľa väčšiny odborníkov nezakladajú na pravde. Veď takí Číňania ju jedia celé tisícročia a  má niekto z  vás pocit, že by boli hádam neplodní? Sóji sa určite netreba báť, no i  v  tomto ohľade platí: Všetko s  mierou.