Presunúť na hlavný obsah

Najlepšie potraviny počas dojčenia: Týmto dieťatku neublížite!

Zdravie

Ani po pôrode by nemalo byť čerstvej mamičke jedno, čo je. Rovnako, ako keď bola tehotná a svojou stravou živila dieťatko vo vnútri seba, aj materské mlieko je ovplyvnené tým, čo prijíma do tela. FEMINITY vám prezradí, ktoré potraviny sú najlepšie počas dojčenia!

 

Kyslé mliečne výrobky

Kyslo-mliečne výrobky sú mnohokrát označované ako probiotiká a patrí sem kefír, kyslé biele nízkotučné jogurty alebo tvaroh. Tieto potraviny zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení a znižujú plytnatosť, nadúvanie, či zápchu (naopak strukoviny, brokolica, kaleráb, kel nadúvajú a napriek tomu, že sú zdravé, žena by sa im mala v tomto období vyhýbať).
 

Surová zelenina a ovocie

Ľahká surová zelenina v podobe šalátov (čínska kapusta, rímsky šalát alebo ľadový šalát), čerstvého listového špenátu ako príloha k jedlám. Veľmi vhodná je aj jarná cibuľka (v malej miere), či pažítka v kombinácii s paradajkami. Z ovocia sú to jednoznačne banány, jablká, broskyne alebo marhuľe. Citrusové plody vedia byť zákerné a môžu vzniknúť alergické reakcie – no samozrejme to závisí od každého individuálne. Výbornou alternatívou chuti na sladké, ktoré sa neodporúča, je sušené ovocie a oriešky.
 

Obilniny

Bielkoviny, ktoré obsahujú obilniny sú nesmierne dôležité pre látkovú premenu. Naturálna ryža, ovsené výrobky, ktoré znižujú cholesterol, majú okrem toho aj ukľudnujúce účinky. Jačmenné krúpy, vločky alebo cestoviny sú výborných zdrojom bielkovín, sacharidov i vitamínov. Výbornou alternatívou je aj cestovina kuskus. Tieto jedlá neobsahujú žiadne chemikálie a nie sú špeciálne upravované, čo znamená pre telo i bábätko prirodzenú výživu.