Presunúť na hlavný obsah

Vynikajúce kačacie Crème brûlée od Ľuba Herka, ktoré si môžete urobiť aj doma

Recepty

Kačacie a husacie hody už nemusia znamenať len prípravu pečeného stehna a lokše s kapustou. Známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko, ktorý pôsobí v Hoteli Salamandra a v Horskom hoteli Sliezsky dom, pripravuje tradičné slovenské špeciality netradične.

Potrebujeme:

kačacie pečienky,

koňak/portské/červené víno,

kačací tuk,

žĺtky,

soľ, čierne korenie, tymián, nové korenie, muškátový oriešok

Ako na to:

Najprv si poriadne očistíme pečienky od šliach, vložíme do nádoby a pridáme tymián, nové korenie, koňak, portské alebo červené víno: všetko tak, aby boli pečienky pekne pokryté. Necháme 1 až 2 dni marinovať v chladničke. Neskôr ich vytiahneme z kúpeľa, očistíme od všetkých prísad a usušené vložíme do mixéra spolu s rozpusteným kačacím tukom. Pridáme žĺtky, čierne korenie, soľ, muškátový oriešok a dobre rozmixujeme. Masu vlejeme do patentovaných sklíčok, zakryjeme poklopom a vložíme do pekáča do 2/3 s vodou. Pečieme pri 100 stupňoch, na pare 15 minút. Kto má tepelnú sondu, v jadre paštéty by malo byť 60°C. Po vybratí z rúry môžeme zaliať ešte vrstvou tekutého tuku, čím sa zabráni oxidácii a aj pre krajší efekt môžeme ozdobiť vytopenou kačacou kožou a zeleným korením. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť. Vychladená paštéta sa doslova roztápa na jazyku - kto má rád teplú, môže ju rýchlo prihriať na panvici.