Presunúť na hlavný obsah

Tajomstvo najchutnejších domácich medovníkov odhalené: Vyskúšajte ich takto!

Recepty

Vianočné sviatky sa nezaobídu bez tradičných voňavých medovníčkov. Piecť vynikajúce medovníky je umenie. Prezradíme vám, v čom spočíva ich tajomstvo a preto ich zvládnu upiecť aj úplní začiatočníci!

Suroviny potrebné na cesto: 

35 dkg špaldovej múky
13 dkg trstinového cukru
2 stredne veľké vajcia
2-3 PL medu
8 dkg masla
1ČL sódy bikarbóny
perníkové korenie
kakaový prášok
škorica

Cukrová poleva:

14 dkg práškového cukru
1 bielok
citrón

Postup:

Najskôr vymiešame v miske nad parou obidve vajcia, trstinový cukor, maslo a pridáme 2PL skryštalizovaného medu. V druhej miske zmiešame múku s perníkovým korením, kakaom, škoricou, sódou bikarbónou a cez sitko pomaly vlejeme riedku zmes z prvej misky. Špaldová múka, trstinový cukor v kombinácii s kakaom a škoricou urobí medovníky oveľa lepšie a chutnejšie. Práve v tejto kombinácii spočíva tajomstvo ich neodolateľnej chuti. Zahustené cesto odložíme do chladu aspoň na 12 až 24 hodín. 
 
Pred vykrajovaním medovníkov vytiahneme cesto a necháme ho otepliť v priemernej izbovej teplote aspoň na 1-2 hodiny. Cesto poriadne rozvaľkáme a pomocou tradičných foriem vykrajujeme jednotlivé medovníky. Snažte sa, aby vám nevznikal veľký „odpad“ z cesta. Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený plech a pečieme v rozhriatej rúre pri 200 stupňoch. Pre lesklejší efekt môžeme medovníky potrieť ešte vajíčkom. Nechajte piecť približne 12-15 minút, ale priebežne kontrolujte.
 
Polevu na zdobenie pripravíme tak, že 14 dkg práškového cukru zmiešame s vaječným bielkom a pokvapkáme citrónom (úplne stačí 3-5 kvapiek). Potom je už len na vašich šikovných rukách a predstavivosti, ako medovníky ozdobíte. Namiesto cukrovej polevy môžete pokojne použiť aj čokoládu na varenie a medovníky ozdobiť ňou. Nezabúdajte, že medovníky potrebujú istý čas, aby zmäkli, preto je dobré piecť ich v predstihu!
 
Dobrú chuť!
 
A čo vaše recepty na medovníky – pridávate do nich niečo jedinečné? Podeľte sa s nami v diskusii.