Presunúť na hlavný obsah

Recept na výbornú sedliacku omeletu s klobásou alebo chutné gemerské guľky

Recepty

FEMINITY v spolupráci s TV Paprika pre vás vybralo chutné recepty priamo z kuchyne šéfkuchára Laciho Horňáčka a jeho relácie "Nech ťa šéf sprevádza". Pozrite si chuťovky z Gombaseckej jaskyne!

 

Sedliacka omeleta s gombaseckou klobásou  

2 porcie
 
SUROVINY
6 ks vajcia   
100 g gombasecká klobása 
1 ks cibuľa
40 g slaninka  
100 g zemiaky uvarené  
80 g huby čerstvé podľa sezony  
2 pl bravčová masť 
petržlenová vňať

Postup:

V panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, slaninku, plátky hlivy a na kocky nakrájané varené zemiaky do zlatista. Osolíme, okoreníme. Zalejeme rozmiešanými vajíčkami a upečieme omeletu.
 

Gemerské guľky

SUROVINY
1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených)
200 g hrubej múky, 
200 g hladkej múky, 
250g pomletého údeného (uvareného) mäsa, 
2 vajcia, 
5 strúčikov cesnaku
1 PL majoránka
soľ
2 ks väčšia cibuľa      
2 PL masť bravčová    
150g udená slaninka  
1kg kyslá kapusta    
soľ, rasca, bobkový list

Postup:

500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno. Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ
zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca. Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.
 
Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule. 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom. Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.