Recept na výbornú sedliacku omeletu s klobásou alebo chutné gemerské guľky
FEMINITY v spolupráci s TV Paprika pre vás vybralo chutné recepty priamo z kuchyne šéfkuchára Laciho Horňáčka a jeho relácie "Nech ťa šéf sprevádza". Pozrite si chuťovky z Gombaseckej jaskyne!
Sedliacka omeleta s gombaseckou klobásou
2 porcie
SUROVINY
6 ks vajcia
100 g gombasecká klobása
1 ks cibuľa
40 g slaninka
100 g zemiaky uvarené
80 g huby čerstvé podľa sezony
2 pl bravčová masť
petržlenová vňať
Postup:
V panvici opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, slaninku, plátky hlivy a na kocky nakrájané varené zemiaky do zlatista. Osolíme, okoreníme. Zalejeme rozmiešanými vajíčkami a upečieme omeletu.
Gemerské guľky
SUROVINY
1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených)
200 g hrubej múky,
200 g hladkej múky,
250g pomletého údeného (uvareného) mäsa,
2 vajcia,
5 strúčikov cesnaku
1 PL majoránka
soľ
2 ks väčšia cibuľa
2 PL masť bravčová
150g udená slaninka
1kg kyslá kapusta
soľ, rasca, bobkový list
Postup:
500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno. Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ
zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca. Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.
Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule. 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom. Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.