Presunúť na hlavný obsah

Hriešne dobré skalické bravčové rebro a legendárny skalický trdelník ako dezert!

Recepty

FEMINITY v spolupráci s TV Paprika pre vás vybralo chutné recepty priamo z kuchyne šéfkuchára Laciho Horňáčka a jeho relácie "Nech ťa šéf sprevádza". Tentokrát sme zavítali do Skalice - vychutnajte si Skalické bravčové rebro a ako legendárny skalický trdelník!

Skalické bravčové rebierko

4 porcie

SUROVINY

800 g bravčové karé 
60 g br. masť
200 g koreňová zelenina /mrkva, zeler, petržlen/
40 g cibuľa
200 ml červené víno (Skalický Rubín)
20 g hrozienka
2 pl horčica 
celé čierne korenie
rozmarín, bobkový list,tymián
 
Príloha:
100 g jačmenné krúpky   
50 g husacia / kačacia masť 
30 g domáca slanina   
½ cibuľa
soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Bravčové karé pokrájame, osolíme a z oboch strán a prudko opečieme na rozohriatom tuku dozlatista. Mäso vyberieme. Na tuku po opekaní opražíme cibuľu a koreňovú zeleninu, pokrájanú na kolieska, domácu slaninu, pridáme korenie, bobkový list, rozmarín, vložíme opečené rebierka, hrozienka, podlejeme vínom a dusíme do mäkka.
 
Na masti opečieme nadrobno nakrájanú slaninu a cibuľu, prisypeme jačmenné krúpky, osolíme, krátko opečieme za stáleho miešania a podlejeme vodou. Varíme 5-6 minút, v prípade potreby podlejeme vodou. Hotové krúpky majú konzistenciu hustejšej kaše.
 
Mäso servírujeme na horúcich krúpkoch so zeleninou a šťavou, v ktorej sa dusilo.
 

Ovocný kyseľ k trdelníku

4 porcie

SUROVINY

2 ks jablko zelené   
1 strapec hrozno červené 
1 ks hruška   
1pl solamil, škrob
2 vetvičky medovka, čerstvá  
2 pl hnedý cukor
250 g tvaroh         
4 pl med 
1 ks skalický trdelník 

Postup:

Tvaroh vymiešame s medom a najemno krájanými listkami medovky. Hrozno prekrájame na polovice a odstránime zrniečka, jablko a hrušku nakrájame na plátky. V malom množstve vody krátko prevaríme ovocie s cukrom, tak, aby sa nerozvarilo a zachovalo si konzistenciu na skus.
Solamil rozmiešame v 50 ml studenej vody a pridáme k ovociu. Varíme ešte 10-15 sekúnd, množstvo zahustenej šťavy je minimálne k pomeru s ovocím. Podávame horúce alebo v lete vychladené s tvarohom a kolieskami skalického trdelníka.