Chrumkavé pečené kačacie prsia a grilovaný filetovaný losos s pyré z bielej fazuľky
FEMINITY v spolupráci s TV Paprika pre vás vybralo chutné recepty priamo z kuchyne šéfkuchára Laciho Horňáčka a jeho relácie "Nech ťa šéf sprevádza". Pozrite si chuťovky priamo z pivovaru!
Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo tymianovou cviklou, a pretlačené maslové zemiaky
2 porcie
SUROVINY
2x 300 g kačacie prsia
1čl rasca drvená /kmín/
soľ
150-200 ml pivo typ porter
300 g červená repa čerstvá
1 pl rasca celá
1 čl aníz, fenikel semienka
1 pl soľ
1 pl med
4 vetvičky tymián čerstvý
1 lyžička ocot sherry, alebo čierny balsamico
400 g zemiaky žlté
30 g maslo
2 pl medovka čerstvá - listy
Postup:
Cviklu v šupke uvaríme vo vode s koreninami do mäkka. V náleve necháme vychladnúť,ideálne cez noc. Ošúpeme a pokrájame na kocky asi 8x8 mm. Na panvicu pridáme med, tymian a opečieme s cviklou asi 5 min, pridáme ocot a necháme šťavu zhustúť, takmer odpariť. Očistené zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody, zlejeme a primiešame opatrne maslo a najemno nakrájané listy medovky. Kačacie prsia na strane kože narežeme do mriežky, okoreníme, osolíme a posypeme drvenou rascou opečieme na sucho zo strany kože, pustia tuk a obrátime na 2x4 min a najlepšie v rúre dopečieme pri 180 °C podľa veľkosti 6-12 minút. Môžeme pomaly prepiecť aj na panvici.
Tento postup potrebuje prax a skúsenosti – ak máte vpichový teplomer tak teplota v jadre cca 65°C.
Po upečení necháme oddýchnuť 4-8 min opäť podľa veľkosti,aby nam pri krájaní nevytieklo veľa
šťavy do výpeku v panvici (odoberieme väčšinu tuku) pridáme pivo a šťavu z mäsa po nakrájaní, prevaríme na hustotu omáčky a zamiešame nakrájané prsia.
Grilovaný filetovaný losos a pyré z bielej fazuľky
2 porcie
SUROVINY
2x 200 g losos bez kože/
1 čl korenie ružové
1pl maslo
1 vetvička
soľ
šalvia čerstvá
4 ks čakanka biela /puky/
4 ks cibuľa červená
1 ks zeler stopkový /sedano/
10 ks cherry paradajky
1 ks cesnak
olivový olej
soľ, korenie
2 x 350 g fazuľa malá biela /v konzerve/
Postup:
Stopkový zeler nakrájame zošikma na 3-4 cm dlhé kúsky, vňať odložíme a nahrubo natrháme
červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky 1/6. Paradajky prekrojíme na polovice, cesnak nakrájame na tenké plátky. V panvici na olivovom oleji opekáme zeler, po 4 minutách pridáme cibuľu a za stáleho miešania opekáme na prudkom ohni aby zelenina nepúšťala vodu a nezačala sa dusiť. Keď je zelenina polomäkká, pridáme paradajky a po cca 3 minutách cesnak, krátko opečieme. Tu je dôležité, aby zelenina nepúšťala vodu a cesnak sa orestoval na oleji. Kvôli chuti, pozor nepripáliť, zhorkne. Na záver okoreníme, osolíme a pridáme zelerovú vňať. Medzitým opečieme porcie ryby na malom množstve olivového oleja z obidvoch strán (cca 4 + 4 min) dozlatista, osolíme posypeme ružovým korením ovoniame štyrmi lístkami šalvie a pridáme maslo. Fazuľu zohrejeme s minimálym množstvom nálevu, ochutíme soľou korením a spolu s olivovým olejom potlačíme vidličkou alebo premixujeme ponorným mixérom,nie uplne dohladka. Ochutíme petržlenovou vňaťou.