Presunúť na hlavný obsah

Zázračné účinky hovädzieho vývaru: Je bohatý na železo a dodá vám energiu!

Recepty

Hovädzí vývar by mal tvoriť základ nášho jedálnička, ale vzhľadom ku kauze šialených kráv sme ho nahradili kuracím vývarom. Hovädzí však poskytuje oveľa viac benefitov.

 
Hovädzí vývar obsahuje oproti kuraciemu oveľa viac výživných látok. Líši sa najmä podielom železa. Aj preto sa traduje, že nám dodáva veľa energie a sily. Odporúča sa aj pri diétach, či fyzickej námahe. Do hovädzieho vývaru dávame okrem tmavého mäsa aj tuk a kosti. Je v ňom teda oveľa bohatšie zloženie vitamínov a minerálov. Je vynikajúcim zdrojom vápnika, fosforu, horčíka, sodíka, draslíka, síranu a fluoridu. Ak do neho pridáte jablčný ocot, zvýšite ešte intenzitu týchto látok. Vývar posilňuje imunitu, prehreje organizmus, rozprúdi krvný obeh, lymfatický systém  a nabije vás obrovskou telesnou silou. Ako si pripraviť dobrý hovädzí vývar?
 

Potrebujeme: 

300-500 g hovädzieho predného s kosťou alebo zvlášť hovädzie, kosti a tuk
3 litre vody (nakoľko sa vývar dlho varí, priebežne bude treba vodu dolievať)
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1/2 kalerábu
1/8 zeleru
Kel
Cibuľa (odporúča sa nechať poslednú vrstvu šupky aby bol vývar pekne sfarbený)
Pór
Čierne korenie, soľ, cesnak
Petržlenová vňať
 

Ako na to:

Do hrnca dáme variť hovädzie mäso. Postupne sa začne na hladine vytvárať hnedá pena, je potrebné ju priebežne zbierať. Pridáme zeleninu a varíme veľmi pomaly. Hovädzí vývar sa varí aspoň tri hodiny, avšak fajnšmekri odporúčajú aj desať až dvanásť hodín.