Presunúť na hlavný obsah

Vynikajúce recepty na vianočné pečivo, ktoré určite nepokazíte

Recepty

Vianoce sú charakteristické svojou atmosférou, v ktorej nesmie chýbať vôňa pečiva. Aj vy každé sviatky vymýšľate niečo nové, čím by ste prekvapili svojich najbližších? Máme pre vás 3 skvelé recepty na mimoriadne chutné a pekné dobroty.

Parížske košíčky

Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 15 minút na 1 plech
Vystačí na: asi 24 porcií

Prísady:

Na cesto:
130 g hladkej múky
40 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru 
100 g zmäknutého masla alebo margarínu
štipka soli
1 KL citrónovej arómy 
Na náplň:
1 balíček parížskej šľahačky v prášku 
150 ml mlieka 
 
Na ozdobenie:
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné 
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie 
formičky na košíčky (Ø asi 5 cm)
cukrárske vrecko so zdobiacou trubičkou

Príprava:

1. Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, cukor, vanilínový cukor, maslo alebo margarín, soľ, arómu a ručne vypracujeme dohladka. Ak sa cesto lepí, zľahka ho poprášime múkou a premiesime. Tenkú vrstvu cesta vtlačíme do formičiek až k okrajom a formičky poukladáme na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
 
Elektrická rúra:  170 °C     
Teplovzdušná rúra: 150 °C                  
Plynová rúra: stupeň  3              
 
Doba pečenia: asi 15 minút
 
2. Upečené košíčky necháme mierne vychladnúť na kuchynskej mriežke a vyklopíme.
3. Na prípravu náplne ušľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Cukrárske vrecko naplníme šľahačkou a košíčky ozdobíme. Podľa vlastnej fantázie dozdobíme zlatým a strieborným zdobením.
Tip: Pred naplnením môžeme do košíčka kvapnúť niekoľko kvapiek vaječného koňaku.

Slávnostné jablkové tiramisu

Doba prípravy: asi 40 minút 
Doba odležania: asi 4 hodiny
Vystačí na: asi 12 porcií
 

Prísady:

Na jablkovú náplň:
130 g hrozienok 
50 ml rumu
800 g jabĺk
100 g cukru
1 KL citrónovej arómy 
1 balíček vanilínového cukru 
1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu 
100 ml jablkovej šťavy
2 balíčky škoricového cukru 
50 g mandľových hranolčekov
 
Na tvarohovú náplň:
400 g nátierkového masla bez príchute
500 g nízkotučného tvarohu
2 balíčky vanilkového cukru 
Na korpus:
240 g medových plátov
6 PL jablkovej šťavy
 
Na mandľový krokant:
3 PL cukru
50 g mandľových hranolčekov
 
Ešte potrebujeme:
formu alebo plech na pečenie (asi 30 x 20 cm)
papier na pečenie

Príprava:

1. Na prípravu náplne namočíme hrozienka na 2 hodiny do rumu. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky a podusíme s cukrom, arómou a vanilínovým cukrom asi 5 minút. Zlatý klas rozmiešame v jablkovej šťave, pridáme k poduseným jablkám a krátko povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Pridáme hrozienka, škoricový cukor a mandle. Za občasného miešania necháme vychladnúť. 
2. Na prípravu tvarohovej náplne ručne vymiešame nátierkové maslo, tvaroh a vanilkový cukor dohladka. 
3. Na prípravu korpusu vyložíme dno formy alebo plechu medovými plátmi a pokropíme jablkovou šťavou. Jablkovú náplň rovnomerne nanesieme na medové pláty. Na jablkovú náplň rozotrieme tvarohovú náplň. Múčnik uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však cez noc.
4. Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame mandle. Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant zakryjeme papierom na pečenie a váľkom podrvíme na malé kúsky. 
5. Tiramisu pred podávaním ozdobíme krokantom.

Orieškové slimáky pre deti

Doba prípravy: asi 40 minút 
Doba kysnutia: asi 50 minút + 15 minút
Doba pečenia: asi 20 minút 
Vystačí na: asi 20 porcií
 

Prísady:

Na náplň: 
100 g hrozienok
2 PL rumu
1 balíček marcipánu 
4 zarovnané PL marhuľového džemu
100 g sekaných vlašských orechov
 
Na cesto:
400 g hladkej múky
1 balíček sušeného droždia 
125 g zmäknutého masla alebo margarínu
1 vajce
100 g tekutého medu
1 KL rumovej arómy 
1 balíček škoricového cukru 
150 ml vlažného mlieka
 
Na polevu:
1 balíček svetlej polevy
 
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie 
papier na pečenie

Príprava:

1. Na prípravu náplne namočíme hrozienka do rumu asi na dve hodiny. 
2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, med, arómu, škoricový cukor a vlažné mlieko. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 50 minút.
3. Marcipán nakrájame na malé kúsky, pridáme džem a rozmixujeme na hladkú hmotu. 
4. Cesto poprášime múkou a na pomúčenej doske ešte krátko premiesime. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik (30 x 40 cm) a potrieme marcipánovou náplňou. Náplň rovnomerne posypeme hrozienkami a orieškami. Cesto zarolujeme, rozkrájame na plátky hrubé asi 2 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými plátkami necháme dostatočnú medzeru. Plátky zakryjeme a dáme ešte raz na teplé miesto asi na 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
 
Elektrická rúra: 180 °C  
Teplovzdušná rúra: 160 °C  
Plynová rúra: stupeň 3
 
Doba pečenia: asi 20 minút
 
5. Upečené slimáky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. 
6. Na prípravu polevy rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Slimáky polevou ozdobíme a necháme stuhnúť. 
 
Tip: Do náplne môžeme použiť rôzne druhy orieškov. Slimáky je možné aj zamraziť.