Jednoduché a zdravé valašské recepty - cestoviny so žihľavou a tekvicové halušky
Boli síce chudobní a okrem skromného dreveného zrubu a košiaru oviec iné nevlastnili, no boli zdraví. Kombinácia horského beskydského vzduchu a maximálne zdravého jedla im zabezpečovala nielen dostatok sily ale i dlhé roky života. Ponúkame dva jednoduché, zdravé a vynikajúce valašské recepty. Pripravil ich šéfkuchár Pavel Václavík.
Domáce cestoviny (tagliatelle) so žihľavou a slaninkou
Počet porcií: 4-5 osôb
Potrebujeme:
hladká múka 400g
vajcia 3ks
olivový olej
anglická slanina 200g
menšia cibuľa
strúčik cesnaku
smotana 200ml
žihľava
Postup:
Do misky vysypeme múku, pridáme vajcia, dobre prepracujeme (kvôli požadovanej konzistencii je dobré pomôcť si kuchynským robotom a múku pridávať postupne). Prepracované cesto necháme chvíľu odpočinúť. Potom preváľame a opäť necháme odpočinúť (cesto musí mierne oschnúť, aby sa pri následnom krájaní veľmi nelepilo). Nakrájané cesto uvaríme v osolenej vode, priebežne kontrolujeme, aby sa nerozvarilo (čerstvé cestoviny mäknú rýchlejšie). Odporúča sa variť „al dente“ a potom dohotoviť v restovanej cibuľke a oleji, s nakrájanou slaninkou, cesnakom, smotanou a pŕhľavou. Z tej použijeme len mladé výhonky, ktoré stačí dôkladne opláchnuť a zapariť vo vriacej vode. Hotové cestoviny posypeme postrúhaným syrom.
Tekvicové halušky
Počet porcií: 4 osoby
Potrebujeme:
250g ošúpaných zemiakov
250g tekvice
250g polohrubej múky
Soľ
Korenie
200g bryndze
200g smotany
1 ks červenej repy
Postup:
Zemiaky s tekvicou nastrúhame na jemno na strúhadle, osolíme, pridáme múku. Cesto prepasírujeme cez sito na halušky do vriacej osolenej vody. Povaríme 2 minúty, následne scedíme.
Rozohrejeme smotanu, pred bodom varu ju stiahneme a zmiešame s bryndzou. Takto vzniknutú omáčku nalejeme na tanier a na ňu položíme halušky. Na vrch môžeme pridať na rezance nakrájanú červenú repu.