Presunúť na hlavný obsah

10 druhov potravín, ktoré majú v sebe najviac jedov: Takto škodia nášmu telu!

Zdravie

Naše telo je telesná schránka pre dušu. To, ako dlho budeme môcť byť na tomto svete veľakrát závisí od našej starostlivosti a kvalitnej stravy. Pozrite si zoznam potravín, ktoré majú v sebe nebezpečné látky či jedy a vyvarujte sa ich!

 

Sladké a gumenné cukríky, lízanky

Sladké alebo gumenné cukríky a lízanky obsahujú farbivá, ktorých nepriaznivé účinky (najmä pre deti) sú zahrnuté na obale väčšiny z nich. Môžu spôsobovať alergie, astmy alebo vyvolávať zvýšenú aktivitu.

Vrecúškové polievky

Správna gazdiná nikdy nevarí z vrecúškových polievok. Tie obsahujú glutaman sodný a rôzne iné dochucovadlá, ktorých vedľajšie účinky môžu ničiť nervové bunky či vyvolávať agresivitu alebo bolesti hlavy.

Vyprážané fast foodové jedlá (hamburgery, hranolčeky)

Vyprážané jedlá a jedlá z fast foodov nie sú zdravé, to vie hádam každý. Obsahujú vo veľkom množstve konzervant menom terciálny butylhydrochinón. Tieto jedlá pôsobia ťažko a nepríjemne pri trávení, vyvolávajú bolesti brucha zachádzajúcich až do kŕčov a nevoľností.

Tučné mäso, údeniny, slanina

Tučné mäso, údené mäso a údeniny alebo poriadna gazdovská slanina sú síce gurmánskymi pochutinami, no majú v sebe prevahu živočíšnych nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. Sú spúšťačom srdcovo-cievnych ochorení či ďalších problémov.

Slané čipsy

Život bez slaných čipsov si mnohí z nás nevedia predstaviť. Ak vám však povieme, že jeden balíček čipsov denne je vraj ako vypiť 5 litrov oleja ročne, možno sa zamyslíte. Čipsy sú veľakrát upravované na starom a prepálenom oleji a obsahujú tak veľa škodlivín. Prispievajú k celulitíde, k obezite, ale aj k vzniku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovke. 

Vyprážané cereálie

Hoci cereálie sa vo väčšine reklám spájajú s fitness životom a štíhlou líniou, opak je pravdou. Takmer všetky sú vyprážané, obsahujú vysoké množstvo bieleho cukru, ktorý patrí medzi jedny z najsilnejších bielych jedov pre organizmus. Kožné problémy alebo problémy s cievami preto nie sú ničím ojedinelé.

Keksy, krekry a muffiny

Suché keksy, ktoré v sebe síce nemajú ani náznak čokolády alebo iných „hriešnych“ prísad, zďaleka nie sú také nevinné. Biele jedy – cukor, múka a soľ sú hlavnými škodcami pre telo. Ich vysoký obsah je spôsobený snahou ušetriť a získať pre výrobcov väčší zisk. Dopad na telo to má ale opačný.

Farbené cestoviny

Niektoré druhy cestovín sú taktiež chemicky upravované a farbené. Obsahujú väčšie množstvo múky alebo cukru a prítomnosťou týchto bielych jedov opäť nepriaznivo pôsobia na ľudský organizmus.

Bublinkové nápoje

Bublinkové nápoje milujú predovšetkým deti a mládež, no ani mnohí dospelí ich nevnímajú ako nebezpečenstvo pre zdravie. Obsahujú konzervant a sladidlo v podobe glukózovo-fruktózového sirupu. Okrem toho, že zvyšuje obezitu, môže zvýšiť aj krvný tlak a vyvolávať hyperaktivitu.

Ochucovadlá a dresingy

Dresingy, kečup, horčica či iné dochucovadlá, ktoré kombinujeme s jedlom, majú v sebe viac konzervačných a chemických látok, než pôvodné suroviny. Kečup nemá nič spoločné s paradajkami (je z mrkvy a jabĺk) a podobne je to aj u iných (síce chutných) dresingoch.