12 úžasných potravín, ktoré vyzerajú ako ľudské orgány: Pozrite si ich liečivé účinky!
Existuje niekoľko tisíc druhov ovocia a zeleniny. Tie majú unikátny tvar a farbu, no všimli ste si niekedy, že zázvor vyzerá ako žalúdok, avokádo ako maternica či paradajka ako srdce? Toto je 12 potravín, podobných našim orgánom, ktoré ich zároveň pomáhajú aj liečiť!
1. Paradajka = srdce
Paradajky majú po rozrezaní na polovicu podobný tvar ľudskému srdcu. Majú štyri komory a ich konzumáciou vďaka lykopínu pomáhajú čistiť krv.
2. Červené víno = krv
Červené víno má na pohľad podobné zloženie ako krv a odtieň týchto tekutín je tiež veľmi identický. Pitím primeraného množstva vína pomáhate znižovať zrazeniny v krvi a celkovo môžete chrániť krv a srdce pred rôznymi ochoreniami.
3. Pomaranče = prsia
Šťavnaté pomaranče po rozkrojení pripomínajú tvar ženských prsníkov, podobne ako aj iné citrusy - grapegruit a citrón. Obsahujú limonoidy, ktoré prospievajú proti zápalom, baktériám, či chránia prsníky pred vznikom rakoviny prsníka.
4. Avokádo = maternica
Plod avokáda dozrieva 9 mesiacov, čo je rovnako ako plod dieťaťa. Avokádo pomáha vyrovnať pôrodné hormóny a tiež predchádzať rakovine kŕčka maternice, pokiaľ ho konzumujete pravidelne (aspoň 1-2 x týždenne).
5. Mušle = semenníky
Mušle obsahujú zinok, vďaka čomu priaznivo pôsobia na kvalitu mužských spermií. Pri pohľade na mušľu zistíte, že má veľmi obdobný tvar ako mužské semenníky.
6. Vlašské orechy = mozog
Jedlé vnútro vlašského orechu vyzerá ako mozog s ľavou a pravou hemisférou. Orechy sú bohaté na zdravé tuky, vitamíny, proteíny, vďaka čomu predcházame demencii alebo iným poruchám mozgu.
7. Zázvor = žalúdok
Číňania a Indovia používajú zázvor na liečivé účinky spojené so žalúdkom už 5000 rokov. Má silu liečiť nevoľnosť, bolesti, ale tiež upokojuje trávenie a jeho pravidelnou konzumáciou predchádzate rakovine hrubého čreva.
8. Sladké zemiaky = slinivka brušná
Tvar sladkých zemiakov sa podobá slinivke brušnej a nie tak nadarmo. Obsahujú silné antioxidanty (aj betakarotén), ktoré chránia všetky tkanivá v tele, vrátane pankreasu.
9. Fazuľa = obličky
Fazuľa dáva nášmu telu množstvo vitamínov a minerálov, čím sú celkovo pre organizmus prospešné. Paradoxom je, že ak máte obličky zdravé, k ich udržaniu pokojne konzumujte fazuľu. Ak nie, naopak, vyhnite sa jej.
10. Mrkva = oko
Plátok mrkvy v tvare kruhu vyzerá ako ľudské oko. Mrkva má mnoho prospešných látok, vrátane betakaroténu, ktorý pomáha predísť šedému zákalu.
11. Olivy = vaječníky
Podľa talianskej štúdie ženy, ktoré konzumovali olivy a olivový olej na pravidelnej báze mali až o 30% nižšie riziko vzniku rakoviny. Zdravé tuky pravdepodobne potlačili gény s predispozíciou k rakovine, a tak olivy môžu mať priaznivé účinky práve na vaječníky.
12. Šampiňóny = ucho
Huby a konkrétne šampiňóny, keď rozkrojíte na polovicu majú tvar ľudského ucha. Vedci zistili, že huby obsahujú veľké množstvo vitamínu D, ktorý pomáha na kosti, vrátane tých najmenších kostičiek v uchu. Tie sú dôležité pri prenose zvuku do mozgu.