Presunúť na hlavný obsah

7 potravín, ktoré fungujú presne naopak: Keď si ich doprajete, budete ešte viac hladní!

Zdravie

Pociťujete hlad? Áno, mali by ste sa najesť. Pozor však na to, čo si zvolíte, pretože tieto zdanlivo vhodné potraviny vo vás vyvolajú ešte väčší pocit hladu.

 

Žuvačka

Obľúbená žuvačka nie je práve najšťastnejším riešením, pokiaľ ide o vzťah hladu a jedla. Táto nevinná žuvacia zábavka totiž stimuluje žalúdočné šťavy a produkuje nadmerné množstvo slín. Práve tieto, ktoré sú produkované pri žuvaní žuvačky, „idú“ do žalúdka a on si vtedy myslí, že sa k nemu blíži jedlo a začne ho tráviť. Popletený žalúdok tak nie je uspokojený a dá vám to teda poriadne pocítiť.  

Džúsy (aj domáce)

Odšťavovanie je momentálne veľmi „in“ a populárne. Ľudia tieto šťavy sa konzumujú na raňajky alebo namiesto večere. Nemali by ste však zabúdať na to, že tieto zdravé nápoje sú síce zdravé, no obsahujú všetok cukor z vášho obľúbeného ovocia, ale žiadnu vlákninu. To znamená, že sa vám rapídne zvýši cukor v krvi, ale tak rýchlo ako sa vyšvihol, tak rýchlo znova upadne. A práve v tej chvíli by ste mali zamknúť chladničku, pretože váš organizmus pocíti neutíchajúci pocit hladu.

Slané občerstvenie

Jeden čips sem, druhý praclík tam. Takto nenápadne si poviete, že už nebudete večerať, ale dáte si iba zopár kúskov tejto slanej pochutiny. Super nápad! Ale zabúdate na jednu dôležitú skutočnosť. Tieto mňamky obsahujú jednoduché sacharidy, ktoré môžu stimulovať inzulínovú explóziu a následný pád. To znamená, že vo svojom tele vzbudíte nezastaviteľnú chuť na niečo sladké. Dalo by sa povedať, že svoju „slanú časť žalúdka“ potešíte, no tú „sladkú“ iba rozdráždite a následne si doprajete ďalšie a ďalšie sladké chuťovky.

 „Čína“

Ach, mňam! Toľko ospevované a milované čínske jedlo! Či už v podobe rezancov alebo obľúbené kung pao nás v skutočnosti nabáda, aby sme stále viac a viac priberali. Toto lahodné pokušenie je totiž obohatené o glutaman sodný, o ktorom španielska štúdia hovorí, že práve on je vinný v otázke hladu. Výskumy totiž hovoria viac-menej jasne. Táto chemikália vyvoláva nárast chuti do jedla až o 40%!

Sushi

Ruku na srdce. Koľkokrát ste si dali na večeru sushi s úmyslom, že je ľahké a už po ňom nebudete jesť. Faktom však stále ostáva, že zjete viac ryže (a s ňou veľa, veľa sacharidov), ako čohokoľvek iného, čo samozrejme, nie je úplne „kóšer“. Aj vďaka tomu (alebo bohužiaľ) je sushi veľmi ľahko stráviteľné a vy budete o niekoľko chvíľ pociťovať opäť ten známy pocit hladu. 

Cereálie

Aký ideálny začiatok alebo záver dňa, poviete si. Pozor však na to, o čom si myslíte, že je zdravé a čo vás (ne)nasýti. Konzumácia takého množstva sacharidov, aké obsahujú práve „klasické“ cereálie, udržiava hladinu kortizolu na veľmi vysokej úrovni, čo metabolizmus zaťažuje dvakrát viac. Práve jeho vyššia hladina znamená nižšiu schopnosť metabolizovať toľko cukrov, čo vedie práve k ešte väčšiemu hladu a navyše, aj k únave. 

Pizza

Čím väčšia, tým lepšia. Pri tomto pokrme to však nie je úplne pravda a i menšia pizza vo vás dokáže po chvíli vyvolať ďalšiu vlnu hladu. Prečo? Odpoveď je veľmi jednoduchá a dokonca aj logická. „Nebezpečná“ kombinácia bielej múky, stužených olejov, najrôznejších syrov a množstva konzervačných látok, závratne zníži hladinu cukru v krvi a zahrá sa s vaším mozgom tak, že onedlho nebudete túžiť opäť po ničom inom, iba po jedle.