Pho-bo: Silný hovädzí vývar, ktorý vás v tomto období postaví na nohy
S chladným počasím prichádzajú na scénu čoraz viac teplé jedlá. Silný hovädzí vývar nesmie na vašom stole chýbať a tu je recept, ako si ho pripraviť podľa vietnamskej tradičnej kuchyne!
Suroviny:
800 g hovädzej sviečkovej
5 ks hviezdičiek badiánu
500 g širších ryžových rezancov
80 g očisteného a nakrájaného zázvoru
150 g bambusových výhonkov
10 ks vietnamskej bazalky
5 ks jarnej cibuľky
1 ks červenej stredne veľkej cibule
perila alebo 2 stonky citrónovej trávy a 3 limetové listy
200 g čerstvého korianderu (100 g do polievky a 100 g na ozdobenie)
sójová omáčka
chilli papričky
soľ
čierne korenie
nové korenie
Postup:
Do veľkého hrnca nalejeme asi 6 litrov vody a dáme v ňom variť mäso spolu s kosťami. Privedieme do varu a v prípade, že sa na povrchu objavia zrazené bielkoviny, sitkom vyberieme. Medzitým si na panvici opečieme cibuľu a zázvor. Takto orestované pridáme do hrnca s mäsom, prdáme ešte jeden liter studenej vody, 2 lyžice soli a varíme približne 4-5 hodín.
Bylinky a celkový obsah polievky si pripravte tesne pred podávaním polievky. Tradičná vietnamská polievka sa je v malých hlbokých miskách. Perila sa je aj so stonkou, odstráni sa len tá drevnatejšia časť (podobne ako pri chrene). Mäso po uvarení nakrájajte na tenké plátky. Ryžové rezance pred uvarením namočte do studenej vody po dobu asi 30 sekúnd a až potom varte. Naukladajte do misky medzi bylinky, pridajte mäso a zalejte vývarom. Na vrch polievky sa dáva čerstvý nasekaný koriander (môžete dať aj v kombinácii s jarnou cibuľkou). Dochutíme soľou a korením či sójovou omáčkou podľa vlastnej chuti.
Citrón a chilli paprička nasekaná na drobné časti sa podáva na malom tanieriku zvlášť.
Dobrú chuť!