Najlepšie kombinácie surovín, vďaka ktorým v jedle zachováte vitamíny a živiny: Takto to robí málokto
Viete, že samotný spôsob prípravy jedál je rovnako dôležitý ako to, z čoho sa rozhodneme jedlo pripraviť? Zásady novej kuchárskej metódy vám odhalia prečo.
Dietologička Sophie Claessens sa podelila o svoje dlhoročné kuchárske skúsenosti a poznatky, ktorých výsledkom je súhrn zásad zdravej prípravy jedál aj jednotlivých potravín. Jej kuchárska metóda vás naučí, ako potraviny pripravovať takým spôsobom, aby sa v čo najväčšom množstve zachovali ich živiny, vitamíny, minerály.
Mohlo by vás zaujímať: Potraviny, ktoré telo nútia míňať tukové zásoby: Čím viac ich zjete, tým viac schudnete!
1. Snažte sa pridávať do svojich pokrmov čo najviac surovej stravy
Samozrejme, že to nemôžete robiť s mäsom, ale snažte sa vždy k nemu pridať čerstvé surové prílohy, predovšetkým šaláty. Do nich je najlepšie použiť napríklad nastrúhanú surovú mrkvu, žltú alebo zelenú cuketu, jablko, uhorky či plátky červenej cibule.
2. Vyskúšajte blanšírovanie
Ide o metódu, pri ktorej sa zelenina alebo ovocie najskôr krátko povaria a potom ponoria do ľadovej vody. Takto udržíte farby, živiny a chuť týchto potravín najlepšie. Ide predovšetkým o také potraviny ako nové zemiaky, papriky či paradajky, ktoré je najlepšie variť v šupke, ale aj rýchlo vädnúca zelenia ako špenát či rukola.
3. Varte s vodou, naparujte
Ide vlastne o najjednoduchšiu metódu varenia, kedy živiny a vlákniny z potravín prehnanými varom ostávajú vo vode. Najlepšie je to uplatniť pri koreňovej zelenine, predovšetkým zemiakoch a repe. Na naparovanie je najlepšia mäkká zelenina ako brokolica, karfiol, špargľa, ale aj mrkva či biela ryba.
Neprehliadnite: Nadmerný príjem zeleniny môže byť nebezpečný: Toto sú riziká, ktoré sa s ním spájajú
4. S olejom opatrne
Pri varení používajte zdravý olivový olej, ktorý obsahuje mono-nenasýtené oleje a je vhodné variť potraviny na ňom pri nižšej teplote alebo orientálnejší sezamový či arašidový olej pre lahodnejšiu chuť. Vyhýbajte sa vyprážaniu potravín vo veľkom množstve oleja.
5. Varte v rúre a grilujte
Predovšetkým je to vhodné, šetrné a zdravé pre mäso, ryby a stredomorskú zeleninu ako baklažán, cukety, papriky, paradajky. Grilovaním sa znižuje obsah nasýtených tukov v mäse a zachováva sa tak výraznejšia chuť jedla.
Tak čo, inšpirovali sme vás?