Najčastejšia chyba, akej sa ráno dopúšťame: Šok pre žalúdok, komplikovanejšie trávenie či žalúdočné vredy
Žalúdok potrebuje ráno teplé jedlo, väčšinou robíme opak a takto si škodíme!
Žalúdok je 25 cm dlhý vak, ktorý mení svoj tvar a objem v dôsledku rôzneho naplnenia potravou. Keď je prázdny, má u dospelého človeka objem približne 50ml, po zjedení veľkej porcie jedla, sa dokáže roztiahnuť až na štyri litre a na určitý čas zadrží a spracuje aj veľké sústa prehltnutej potravy.
Ako vznikajú žalúdočné vredy
Zložky žalúdočnej šťavy sú produkované rôznymi typmi buniek v stene žalúdka. Jeden typ buniek produkuje kyselinu chlorovodíkovú (HCl) a druhý vytvára tráviace enzýmy. Ďalšie bunky na vnútornej stene žalúdka vylučujú hrubú vrstvu hlienu, ktorý chráni žalúdok pred účinkom kyseliny HCl a tráviacich enzýmov a zabraňuje tomu, aby sa žalúdok začal tráviť sám. Ak je v žalúdku priveľa kyseliny, alebo ak je hlienovitý povlak nedostačujúci, kyslá žalúdočná šťava naruší stenu a vznikajú žalúdočné vredy. Vredy môžu krvácať a viesť tak k strate krvi. Nesprávna životospráva a rôzne lieky prispievajú k formácii vredov.
Čo zaťažuje žalúdok najviac?
Trávenie v žalúdku prebieha rôzne dlho. Tekutiny žalúdkom viac-menej iba pretekajú. Pevná potrava sa v žalúdku zdržuje rôzne dlho, v závislosti od kvality. Najkratšie zostávajú v žalúdku sacharidy, dlhšie bielkoviny a najdlhšie tuky. Preto potrava bohatá na tuky zaťažuje náš žalúdok najviac. Takéto potraviny sa v žalúdku môžu zdržať až štyri hodiny. Zlé stravovacie návyky, nepravidelnosť prijímania potravy, nedostatočné žutie, stres a psychické vypätie, zohrávajú veľkú úlohu pri poruchách trávenia a poškodení žalúdka.
Neprehliadnite: Najhoršie chyby, aké robíme pri očiste hrubého čreva a iných orgánov: V tomto sa neoplatí riskovať!
Najvýraznejší škodcovia:
- Výrazne prekysľujúce potraviny – mäso, mliečne výrobky, jednoduché cukry
- Nekvalitné tuky a príliš veľa tukov v strave – mastné jedlá
- Káva
Z hľadiska psychosomatického sú problémy so žalúdkom vždy spojené s tým, čo alebo koho nevieme „stráviť“ v svojom živote.
Čo potrebuje žalúdok?
Správny čas a správna teplota
Orgánové hodiny žalúdka sú v čase od 7.00 – 9.00 ráno. Veľa ľudí ráno neraňajkuje a tým pádom orgán, ktorý odvedie v trávení najviac práce, nedostane svoju výživu keď má. Zaveďte si svoje raňajky v tomto období a určite sa vám žalúdok „poďakuje.“ Okrem toho, ľudia majú vo zvyku konzumovať na raňajky potraviny s ochladzujúcou energiou (jogurty, ovocie, musli, smoothies apod), no žalúdok potrebuje ráno zohriať. Celá noc je v energii JIN (ochladzujúcej) a na to, aby sa mohol organizmus prebrať a žalúdok trávil bez možných negatívnych následkov, potrebuje dostať do tela teplú stravu. Ideálne sú celozrnné kaše, prípadne polievky. Ak bude prvé jedlo, ktoré dostanete do tela ochladzujúcej energie, je to, akoby ste sa ráno zobudili a prvé čo sa stane, že na vás niekto vyleje kýbel studenej vody.
Mohlo by vás zaujímať: Takto porušujeme zákony prírody deň čo deň: Aké najčastejšie chyby pri stravovaní robíme?
Správne potraviny
Chuť, ktorú potrebuje žalúdok na optimálne fungovanie je sladká. Nie však výrazne sladká (sladkosti, ovocie a pod.), ale prirodzene sladká. Prirodzene sladkú chuť majú zo zeleniny napr. tekvice, uhorky, mrkva a z obilnín napr. pšeno či ovos. Zo strukovín je to najmä cícer a žltý hrach. Výbornou výživou pre žalúdok sú zeleninové vývary. Už po prvých 2-3 hodinách varu dostane polievka sladkú chuť. Vývar varte však bez soli, či rôznych korenín. Takýto vývar môžete popíjať počas celého dňa. Keď už vám ostane minimum vody, vývar dochutíte a zjete ako polievku aj so zeleninou. Párovým orgánom pre žalúdok je slezina, takže sa bude týmto spôsobom prirodzene vyživovať aj ona.