Po prečítaní tohto článku viac ryžové chlebíky jesť nebudete: Pre toto sú maximálne škodlivé!
Možno ste to netušili, no ryžové chlebíky by mohli zvyšovať riziko vzniku rakoviny.
Známe produkty z ryže nájdené v obchodoch po celom svete môžu byť maximálne škodlivé. Nová štúdia ukázala, že tieto chutné chrumkavé chlebíky obsahujú nadmerné množstvo karcinogénnych látok.
Prečítajte si: 7-dňová výzva ako prežiť bez pečiva: Zbavte sa pšeničného brucha a schudnite 2-3 kilogramy
Prebytok arzénu
Štúdia švédskej Národnej potravinovej agentúry skúmala vyše stovky ryžových produktov. Výsledky sú šokujúce – v niektorých týchto ryžových produktoch objavili výskumníci vysoké úrovne arzénu – známeho karcinogénu. Organizácia, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou potravín, tak neodporúča jesť ryžové výrobky ako je ryžová kaša, rezance, burizóny alebo práve ryžové chlebíčky viac ako štyrikrát do týždňa. Deti by sa týmto výrobkom mali vyhýbať úplne.
Mohlo by vás zaujímať: Sacharidové vlny: Diéta úspešných, vďaka ktorej sa dopracujete k vytúženým výsledkom
Emma Halldin Ankarberg, známa toxikologička NFA vysvetľuje: "To, že ryža obsahuje arzén, sme vedeli, no niektoré výrobky ho obsahujú oveľa viac ako je norma. Deti do šiestich rokov by sa týmto výrobkom mali zďaleka vyhýbať. Tí, ktorí konzumujú veľké množstvo ryže, čo je viac ako sedemkrát týždenne, by ho mali znížiť, inak sa vystavujú riziku požitia veľkého množstva arzénu."
Prečo by ste tieto chlebíčky mali celkom vynechať?
Arzén je prírodný prvok, ktorý sa správa ako kov. V prípade požitia vo veľkom množstve, môže viesť k nádorom na koži, pľúcach, močovom mechúri, obličkách a prostate. V posledných rokoch sa veľká pozornosť venovala najmä detským výrobkom. Štúdia tiež zistila, že existujú rôzne úrovne arzénu v ryži v závislosti na odrode, pestovaní a výrobných metódach. Napríklad, celozrnná ryža obsahuje viac arzénu ako rafinovaná ryža.
Nepomôžu vám schudnúť
Ryžové chlebíky sú ľahko stráviteľné, pretože sa vyrábajú pufovaním. Sú ľahké, ale po ich konzumácii sa vám rapídne zvýši hladina glukózy v krvi. Tá následne prudko klesne a človek začne pociťovať vlčí hlad. Ryžové chlebíky vás okrem iného teda nedokážu ani kvalitne nasýtiť, práve naopak – máte nutkanie neustáleho jedenia. Ryžové, kukuričné alebo pšeničné chlebíky totiž spôsobujú to isté, ako keby ste jedli sladkosti s výnimkou toho, že neobsahujú tuk. Ak sa dá, vyhnite sa im oblúkom!