Presunúť na hlavný obsah

Herbert sirupy vyrába rodina priateľov na čele s Máriom Markom: Prvé pokusy vznikali doma v hrncoch na sporáku

Kariéra

Tento chalan je dôkazom toho, že ak človek po niečom naozaj túži a nenechá sa ničím odradiť, jednoducho to musí vyjsť. Navyše, ak ide o vašu srdcovú záležitosť, úspech je zaručený. Mário Marko si cez lásku k chutiam a vôňam vybudoval vlastnú značku sirupov. A hoci pripravoval drinky pre Cameron Diaz, či Gordona Ramsayho, usadil sa na Slovensku!

Mário ako barman a mixológ precestoval svet a pracoval v mnohých prestížnych baroch. Najviac skúseností získal v Londýne. Aj keď mal možnosť stretnúť pri práci množstvo slávnych ľudí a pripravoval kokteily pre Cameron Diaz, či Gordona Ramseyho, rozhodol sa vrátiť. Späť ho pritiahla láska a nakoniec sa usadil v Trnave. No vôbec to neľutuje. 

Tradície ako základ

Kým v minulosti bolo bežné, že si ľudia vyrábali domáce produkty, v dnešnej uponáhľanej dobe na to má málokto priestor. A práve tam videl Mário dieru na trhu. Úplne prvý sirup pripravoval so svojou babkou a išlo o tradičný bazový. Bol dokonalý a autentický, taký ako žiaden iný. V hľadaní čo najlepšej kvality, sa teda Mário prirodzene obrátil na postupy starých rodičov. Takto vznikali prvé pokusy doslova na sporáku.

Začiatky boli sympaticky skromné

Bez webu, vizitiek, s kufrom naloženým cinkajúcimi fľašami. Mário cestoval autobusmi, vlakmi a svojim zákazníkom dodával prvé ovocné elixíry bez etikiet. Názov Herbert nevznikol úsilím reklamnej agentúry, ale celkom prirodzenej logiky ako v jednom slove spojiť bylinky a zároveň dať sirupom konkrétnu tvár. Mário však na to nie je sám. Má okolo seba rodinu priateľov, ktorí prípravu sirupov berú rovnako ako on - ako hotovú alchýmiu. Za najväčšiu satisfakciu považujú moment prekvapenia a úsmev každého, kto konkrétne kombinácie chutí vyskúša. Dnes nemajú o zákazníkov rozhodne núdzu. 

Dôraz kladú na suroviny

Pri príprave sirupov využívajú len lokálne suroviny, majú unikátneho pestovateľa byliniek. A prioritou číslo jeden pre nich je, aby ich sirupy nikdy nepodľahli tlaku trhu. Tím mladých ľudí verí, že dokážu ľuďom pripomenúť hodnoty vychádzajúce z receptúr našich starých rodičov, držať sa poctivej, kvalitnej práce a nemienia z toho upustiť. 

Aký je postup výroby sirupu?

Základom je cukrový sirup, v ktorom sa maceruje zvolená surovina. Môže ísť o bylinky, ovocie či koreniny. Dôležité je ustrážiť teplotu sirupu, do ktorého sa jednotlivé zložky vkladajú – ideálne za studena. Po približne troch dňoch macerácie za príležitostného miešania sa sirup precedí a uskladní pri teplote do 15°C. Stabilizátorom je v tomto prípade obsah cukru, ktorý by mal presiahnuť hranicu 62%.

Vyskúšajte!

Ak si zvyknete pripravovať tradičný bazový sirup doma, skúste si ho vylepšiť pridaním agátových kvetov alebo mäty.