Presunúť na hlavný obsah

Dve kamarátky rozbehli medzi prvými cukráreň s koláčmi pre celiatikov. Ich dobroty si zamilovali aj ľudia bez intolerancií

Kariéra

Cukráreň Pinch of Sweet bola na Slovensku jednou z prvých, ktorá ponúkala obľúbené koláčiky v bezlepkovej forme. Dnes šikovné Slovenky Nina a Tímea pracujú ostošesť - zákazníkov im čoraz viac pribúda a už dávno k nim nepatria len ľudia s intoleranciami.

Ako by ste sa čitateľom predstavili?

Voláme sa Nina a Tímea, poznáme sa už niekoľko rokov. Spoznali sme sa na cvičáku na tréningu so psami, neskôr sme sa stali takmer susedami a každý deň sme sa motali spolu so psami po parku. Nina je celiatička, Tímea veľa športovala a skúšala rôzne diéty. Vypekali sme obidve a dávali si všetko ochutnávať.

Spomínate si na ten moment, kedy ste sa rozhodli, že si z obyčajného vypekávania spravíte biznis? Nemali ste strach? Hovorí sa, že s priateľmi a s rodinou by sa podnikať nemalo...

Z tohto ochutnávania a skúšania rôznych receptov potom vznikol nápad, že by sme si mohli založiť spoločný blog, no nakoniec sme sa k tomu vôbec nedostali. Tímeu oslovili jej kamaráti, či by im nepiekla do ich novej reštaurácie. Na čo ona povedala, že jedine, ak do toho pôjdeme obidve spolu - a tak sme začali piecť prvé koláčiky. Názov vznikol pomerne rýchlo, stačilo si vymeniť pár správ a bolo to! Myslím, že sme odvtedy nikdy nezapochybovali, či do toho ísť alebo nie, aj keď niektoré procesy pri zakladaní firmy a schvaľovaní prevádzky boli zdĺhavé a náročné. No všetko sme to pomaličky zvládli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bezlepkové koláčiky - Nitra (@pinchofsweet.sk),

Prečítajte si: Slovenka Andrea prerušila štúdium kvôli tomu, aby mohla piecť: Ako sa jej zo záľuby podarilo spraviť biznis?

Čo konkrétne vám pri budovaní biznisu dávalo zabrať?

Najťažšie alebo najzdĺhavejšie boli papierovačky na úradoch pri schvaľovaní prevádzky. Celkom nám dalo zabrať získať pôvodnú dokumentáciu k budove, v ktorej sa nachádza náš lab, nakoľko je veľmi stará. Potom ešte nejakú chvíľku trvalo, kým sme otestovali a naučili sa piecť vo veľkých gastro peciach - no potom už to začalo frčať. Tento proces trval necelý rok, no stále sa posúvame a rozširujeme. Začínali sme s jednou pecou a dvoma chladničkami, dnes máme pece 3 a chladničky už zaberajú celú jednu miestnosť.

Naplniť toľko chladničiek dá dosť práce. Ako vyzerá taký váš typický pracovný deň? 

V našom labe už vyše roka nie sme iba my dve. S pečením nám pomáhajú ďalšie dve dievčatá, bez nich by sme to už nestíhali. No a bežný pracovný deň vyzerá asi takto: ráno prídeme do práce, dodávatelia nám doručia suroviny, prípadne urobíme nákup, ak niečo chýba. Na úvod dokončíme a pripravíme koláčiky na odber, či už do kaviarní alebo pre zákazníkov a potom sa púšťame do pečenia na ďalší deň. Do koláčikov používame naše domáce vlastnoručne robené palacinky alebo piškóty, takže aj chystanie takýchto zásob patrí k našej každodennej rutine. No a samozrejme, nesmú chýbať kávičkové pauzičky. :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bezlepkové koláčiky - Nitra (@pinchofsweet.sk),

Keď sme konkrétne pri tom pečení, prečo ste sa rozhodli práve pre koncept bezlepkovej cukrárne? 

Nina ako celiatička mala skúsenosti s tým, že je na trhu veľmi málo špecializovaných bezlepkových produktov, výber bol veľmi biedny a tak sme sa rozhodli zacieliť naše podnikanie práve týmto smerom. Boli sme na Slovensku medzi prvými s čisto 100% bezlepkovou cukrárenskou výrobou. Neskôr sme pridali niektoré koláčiky, ktoré sú zároveň aj bezlaktózové alebo vo verzii low carb. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bezlepkové koláčiky - Nitra (@pinchofsweet.sk),

Nie je takéto pečenie o čosi obtiažnejšie?

Piecť bez klasickej bielej múky nie je pri pečení ako takom o nič náročnejšie, ako s ňou. Náročnejšia a dlhšia je testovacia doba koláčikov, kým sú také, aké ich chceme mať - na nerozoznanie od tých lepkových. Každý koláč alebo novinka, ktoré nájdete v našej ponuke, prešli viacerými testami, skúšame rôzne pomery surovín, spôsoby prípravy a pečenia, až potom môžu uzrieť svetlo sveta, keď sú podľa našich predstáv.

Mnoho ľudí však žije v stigme, že čo je zdravé, nemusí až tak dobre chutiť...

Úplne presne, mnoho ľudí má strach, že bezlepkové rovná sa suché, nie veľmi chutné a príliš zdravé. My sa snažíme tento mýtus vyvrátiť a myslím, že sa nám to celkom darí.

Máte aj prehľad o tom, ako momentálne vyzerá váš dopyt u ľudí, ktorí netrpia žiadnou intoleranciou?

Úvodnou myšlienkou bolo, že chceme dopriať chutné a poctivé koláčiky najmä bezlepkáčom a postupne ľuďom aj s inými intoleranciami. No to neznamená, že naše koláčiky nie sú aj pre ostatných. Práveže sa veľmi tešíme, že čoraz viac nám pribúdajú a vracajú sa zákazníci, ktorí nemajú žiadne intolerancie a naše koláčiky im chutia. Pečieme poctivo z dobrých surovín, chute a textúru sa snažíme vždy dokonale doladiť, aby ste ani nerozoznali, že sú vlastne bezlepkové.

Neprehliadnite: Mária opustila manažérsku pozíciu, aby si splnila svoj sen. Jej nádherné kvetové dekorácie vás prenesú do rozprávky

Aký je váš cieľ v najbližších týždňoch? Chcete nejako expandovať alebo to skôr robíte pre radosť?

Našim cieľom je piecť aj naďalej pre radosť, poctivo a kvalitne, pre každého, kto si doma takéto bezlepkové sladkosti upiecť nevie alebo na to nemá čas, alebo si chce jednoducho iba zamaškrtiť. Teší nás robiť radosť ostatným, takže, čím viac sladkej radosti rozdáme aj mimo Nitry a okolia, tým lepšie. 

- Najčítanejšie -