Presunúť na hlavný obsah

Slovenka Andrea prerušila štúdium kvôli tomu, aby mohla piecť: Ako sa jej zo záľuby podarilo spraviť biznis?

Kariéra

Šikovná Slovenka patrí medzi najobľúbenejšie cukrárky na Slovensku. Niet sa čomu čudovať - okrem toho, že sú jej koláčiky a torty mimoriadne krásne, majú nezameniteľnú chuť. Sú totiž pripravované z tých najkvalitnejších surovín.

Ako by ste sa čitateľom predstavili? Aj keď podľa vášho Instagramu plného chutných dobrôt je jasné, čo približne robíte. 

Moje meno je Andrea, mám 28 rokov a pochádzam z malej dediny blízko Ružomberka, kde žijem a mám zároveň aj prevádzku. Mojou prácou a vlastne aj záľubou je pečenie, mám cukrársku výrobu s názvom Od Aďky. Zaberá mi to veľmi veľa času, pokiaľ práve nepečiem, robím totiž kopec iných vecí, ktoré tiež súvisia s mojou prácou - komunikujem so zákazníkmi, objednávam tovar alebo sa venujem administratíve v rámci výroby. Keď už nejaký voľný čas mám - hlavne cez víkend alebo večer, trávim ho najradšej s priateľom niekde v prírode, plánujeme si rôzne výlety a taktiež sa snažím pravidelne chodiť do posilovne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#gift#darcek#odomnaprevas#odadky#liptov#dowhatyoulove#cukrarka

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Kubasová (@odadky),

Prečítajte si: Najznámejšia slovenská vegánka Surová dcérka: Vynechať suroviny a nepridať žiadne nové, nie je správna cesta

Dnes ste teda cukrárkou na plný úväzok. Pamätáte si na ten moment, keď ste sa rozhodli venovať svojej záľube na profesionálnej úrovni? 

K pečeniu som nemala blízky vzťah od detstva, aj keď som občas pomáhala mamine, keď doma piekla. Prišlo to spontánne - študovala som na vysokej škole, popritom som brigádovala a hľadala niečo, čo by mi urobilo radosť a napĺňalo ma. Začala som si variť zdravšie a potom postupne piecť. Zistila som, že ma to vlastne veľmi baví a chcem sa tomu venovať. Zo začiatku som si piekla len tak pre radosť, pre rodinu a kamarátov. Od nich som dostávala som samé pozitívne reakcie a to ma motivovalo skúšať a zlepšovať sa v tom viac a viac.

Rozhodla som sa vysokú školu predčasne ukončiť - v poslednom semestri pred štátnicami a išla som si za svojím cieľom. Prihlásila som sa na strednú školu, aby som si spravila výučný list v odbore cukrár a začala som pomaly vybavovať všetko potrebné k tomu, aby som mohla piecť oficiálne. A to veru na Slovensku nie je prechádzka ružovou záhradou...dá sa to samozrejme zvládnuť, keď človek chce a robí pre to všetko.

Keď sme pri tom - na Slovensku je tisíce žien, ktoré pečú, no nedarí sa im tak, ako vám. Čomu svoj úspech pripisujete? 

Musím priznať, že v tomto som mala tak trošku šťastie. Veľmi mi pomohla moja účasť v televíznej kuchárskej súťaži, ktorá ma dostala do povedomia. Dá sa povedať, že som mala jednoduchšiu štartovaciu pozíciu. Prišli prvé objednávky a potom to už išlo jednoducho. Najlepšia reklama je totiž tá, keď vás zákazník odporučí ďalej. A takto sa to postupne rozbehlo a ľudia začali moju prácu vyhľadávať.

Musím ale povedať, že som začala v dobrom čase, v našom regióne v čase mojich začiatkoch totiž nebolo veľa cukrárok, ktoré by piekli také tie modernejšie koláčiky a torty, akým sa venujem ja. V podstate som nemala žiadnu konkurenciu a teraz by to už bolo určite ťažšie. Šikovných cukrárok je stále viac a mám pocit, že aj pečenie je v súčasnej dobe veľmi atraktívne. Určite mi však pomohli aj sociálne siete, ktoré sú pre mňa skvelou reklamou.

Spravujete si spomínané sociálne siete, konkrétne Instagram, nejako špeciálne? Sledujete nejaké špeciálne algoritmy alebo vám fanúšici jednoducho pribúdali?

Veľa ľudí sa ma na to pýta, hlavne takí, ktorí chcú svoj Instagram posunúť do lepších čísel. Ja nie som žiadny odborník na marketing ani nič podobné, neriešim nejako špeciálne algoritmy a iné záležitosti, no napriek tomu mám slušné čísla. Snažím sa zhotovovať kvalitné fotografie, myslím, že to je základ. A samozrejme, bez dobrého produktu by mohla byť fotka akákoľvek, nepomohlo by to.

Takže základom je, aby bol produkt fakt reprezentatívny, mal môj rukopis, aby sa možno niečím odlíšil. Čo sa týka počtu sledovateľov, niekedy to u mňa rastie veľmi rýchlo, niekedy sa to spomalí. Priznám sa, že tým alogirtmom a nastaveniam Instagramu veľmi nerozumiem. V súčasnej dobe si už z času na čas pozriem štatistiky, dosahy a podobne, no nejak zásadne to neriešim. Občas ukazujem ľuďom aj niečo zo zákulisia našej pekárne či z môjho súkromného života a zdá sa, že aj to ľudí baví.

Napriek tomu máte vyše 20-tisíc fanúšikov. Prijímate aj spolupráce na báze sociálnych sietí?

Nie som žiaden influencer ani nič podobné, aj keď je pravda, že mi občas napíše nejaká firma kvôli spolupráci. Ja si však chcem zarábať tým, čo viem najlepšie - a to je pečenie. Samozrejme, že občas nejakú spoluprácu prijímem, vždy sú to však len produkty, ktoré súvisia s mojou výrobou - napríklad spotrebuče či ingrediencie na pečenie.

Čo takýmto ženám, ktoré túžia po vlastnom biznise, teda odporúčate? Akú všeobecnú radu by ste odporučili možno aj ostatným začínajúcim podnikateľkám, ktoré sa túžia zviditeľniť?

Ženy a dievčatá mi často píšu milé správy o tom, ako ich motivujem založiť si vlastný biznis. Musím povedať, že takéto správy mi veľmi lichotia a dodávajú kopu pozitívnej energie. Určite je dôležité mať dobrý nápad, dobrý produkt, odlíšiť sa a zaujať. V každej oblasti je to dnes už veľmi náročné, konkurencia totiž nikdy nespí. Treba na sebe pracovať a neustále sa zlepšovať. Myslím si, že pokiaľ niečo človek robí s láskou a od srdca, ľudia to cítia a ocenia. Samozrejme, na podnikanie treba mať aj nejaký vstupný kapitál, čo môže byť pre veľa žien na začiatku prekážkou, cez ktorú sa nevedia dostať. Ja som v tomto mala veľkú oporu a pomoc v mojej rodine, za čo som im veľmi vďačná.

Keď sa opäť vrátime konkrétne ku vašej práci, odkiaľ vlastne beriete inšpiráciu? Vytvárať nové koláče každý deň zrejme nie je tak jednoduché a vyžaduje to aj kreativitu...

Čo sa týka inšpirácie, samozrejme sledujem veľa blogov, kuchárskych kníh a na internete sa taktiež dá nájsť nekonečné množstvo inšpirácie. Podstatné je však, aby človek do všetkého vložil aj niečo svoje, urobil recept na svoj obraz, dal všetkému nejaký svoj podpis. Pochopiteľne, sú recepty, z ktorých vychádzame - nedá sa totiž vymyslieť nový recept na odpaľované cesto, všetko sa dá ale prispôsobiť na ten spomínaný vlastný obraz. V tomto prípade urobiť napríklad odpaľované cesto zo špaldovej múky. V tejto dobe to veľa cukrárok inšpiráciou už trochu preháňa a ľahko tak skĺznu do kopírovania práce niekoho iného. Toho sa je chcem vyvarovať, takýto prístup sa mi nepáči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#cake#kolaciky#odadky#cukrarka#liptov#dowhatyoulove#cakedesigner

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Kubasová (@odadky),

Čo je teda vašim poznávacím znamením?

Robíme niekoľko tradičných koláčikov, avšak vždy si recept prispôsobíme. Používame len kvalitné suroviny, celozrnné múky, kvalitnú čokoládu, sladíme trstinovým cukrom, ochucujeme tahitskou vanilkou. Taktiež používame naozajstné maslo, žiadne rastlinné náhrady a poctivú vysokopercentnú šľahačku. Tie kvalitné suroviny človek na chuti rýchlo spozná. 

Ak by ste to mali v skratke opísať, ako teda vyzerá váš bežný pracovný deň?

Môj bežný pracovný deň vyzerá asi tak, že si s kolegyňou spravíme plán a harmonogram na celý týždeň, podľa ktorého postupujeme. Každý deň trávim vo výrobe, keď práve nepečiem, sedím s počítačom na kolenách a vybavujem, čo treba, prípadne trávim čas na Instagrame, pripravujem príspevky, upravujem fotky a podobne. Niekedy je práce viac, niekedy menej.

Situácia, ktorá sa teraz naskytla, samozrejme ovplyvnila aj mňa. Za iných okolností by sme teraz mali najsilnejšiu svadobnú sezónu a v práci by som bola každý deň do večera. Mnoho svadieb však bolo zrušených a práce je trošku menej, ako sme boli zvyknuté. Nechcem sa ale sťažovať a brať to negatívne, nakoľko mám aspoň trošku viac času na seba.

Neprehliadnite: Slovenka Petra dostala po návrate z dovolenky skvelý nápad: Kabelky z korku tu neboli, rozhodla sa to zmeniť

Máte aj nejaké plány do budúcnosti, alebo to skôr nechávate na intuíciu či možno náhodu?

Čo sa týka budúcnosti, chcela by som sa dopracovať do štádia, aby som už nemusela vo výrobe tráviť tak veľa času a mala som zodpovedných ľudí, ktorí budú vedieť pracovať aj samostatne. Venovala by som teda viac času vymýšľaniu nových receptov. Čo sa však zdobenia a finálnej upravy koláčikov, to chcem mať stále vo svojich rukách, nakoľko ma to baví z celej práce najviac. Mám veľmi šikovnú kolegyňu, ktorá už vie pracovať takmer bez môjho dohľadu, čiže tento plán si čoskoro odfajknem.

Ďalší snom je mať vlastnú kaviareň s obrovskou vitrínou plnou našich denne čerstvých koláčikov.  Tento plán je tiež už celkom na dosah, no detaily si ešte nechám pre seba. Časom by som samozrejme chcela mať vlastnú rodinu a robiť naďalej to, čo ma najviac baví.  Myslím si, že je veľmi vzácne, keď si človek zarába tým, čo robí najradšej a práca je mu koníčkom. To by bez mojich skvelých zákazníkov nebolo :) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Kubasová (@odadky),