Najznámejšia slovenská vegánka Surová dcérka: Vynechať suroviny a nepridať žiadne nové, nie je správna cesta
Najznámejšia slovenská vegánka vám poradí, ako nielen jesť, ale aj žiť ekologickejšie. Začínala ako youtuberka, neskôr založila vlastný blog, fotí, vydala knihu a okrem toho sa nebojí hovoriť verejne aj o kontroverznejších témach. Čo ju posúva vpred, aké sú jej ambície a prečo je myšlienka vegánstva pre ňu vecou spravodlivosti?
Myšlienka spravodlivosti v samom centre vegánstva
Nikoleta podľahla vegánskym stravovacím návykom, keď sa pracovne dostala do Indie a tam natrafila na jedlo, na ktoré nebola zvyknutá. Stačil jej týždeň na to, aby urobila z teórie aj prax a začala sa stravovať len rastlinne. Neskôr k stravovaniu pridala aj etickú a ekologickú stránku a z vegánstva sa stal jej životný štýl: „V samom centre vegánstva je pre mňa myšlienka spravodlivosti. To ako sa správame k zvieratám, nášmu životnému prostrediu a sebe navzájom spravodlivé nie je... Aj preto som vďaka vegánstvu možno viac vyrovnaná a cítim sa mentálne lepšie ako predtým.“
Vegánska strava nie je drahá, každý si ju nastaví v rámci možností
Hneď na úvod mnohým napadne aj cenová stránka vegánstva. Ľudia sa stále domnievajú, že by stravovanie v tomto štýle pre napr. 4-člennú rodinu bolo pre rodinný rozpočet finančne náročné. Ďalšou vecou je, či je skutočne aj vegánska strava pre každého vhodná, koniec koncov na túto tému sa viedlo už veľa polemík. Podľa Nikolety je výhodou, že neexistuje jedna univerzálna vegánska strava. V zásade platí, že ak si človek varí doma a zo základných surovín, tak je každý spôsob stravovania lacnejší: „Niekto nakupuje vegánske syry, jogurty, alternatívy mäsa a niekto nakupuje základné potraviny ako strukoviny, obilniny, zeleninu… Pre mňa osobne je vegánske stravovanie na mesiac lacnejšie než mäsové... Takže si nemyslím, že je stravovanie drahé, každý si ho môže nastaviť podľa svojich možností,“ hovorí Nikoleta a dodáva, že aj podľa svetových zdravotníckych organizácií je správne zostavená vegánska strava vhodná pre každého a dôležité je toto: „Len zo stravy vynechať niektoré suroviny a nepridať žiadne nové, nie je správna cesta.“
Mohlo by vás zaujímať: Torty premieňa na hotové umelecké diela s príbehom: Jej sladkú tvorbu si zamilovali aj známe Slovenky
Najskôr youtuberka, neskôr aj blogerka
Nikoleta začínala len ako youtuberka, ktorá sa venovala témam, otázkam, ktoré zaujímali ľudí začínajúcich s vegánstvom. Dávala im rôzne tipy, rady a vysvetlenia niektorých etických, zdravotných otázok a mýtov, napr. či vegánom naozaj chýbajú proteíny. Blogovanie bolo vraj pre ňu tiež prirodzené už od strednej školy, tak bola len otázka času, kedy začne blogovať aj o tejto téme: „Blog sme mali najskôr spoločne s maminou, ktorá sa venovala hlavne vymýšľaniu receptov. Začínali sme pri populárnych raw tortách a dezertoch, ktoré sme spisovali na blog. Z toho všetkého vzišiel pred rokmi prvý názov Raw Mother and Daughter, s ktorým som už pracovala aj ďalej, keď sa blog vyvíjal. Už sa mi to meniť nechcelo a ľudia si názov Surová dcérka veľmi obľúbili,“ objasňuje.
Rakúsko-uhorské dedičstvo tradičných receptov v modernejšej verzii
Ak niekto zostavuje recepty, logicky príde na rad otázka vlastnej knihy. Aj Nikoleta sa rozhodla vydať prvú slovenskú vegánsku kuchárku s 78 tradičnými receptami, na ktorých vyrastala jej generácia. Jej kuchárka, Slovegán, ktorú nájdete aj tu: https://slovegan.sk/, obsahuje tradičné, podľa vlastných slov „naše rakúsko-uhorské dedičstvo“ inšpirované predovšetkým maminou domácou kuchyňou v modernejšej verzii a vlastných experimentov a obľúbených chutí v podobe jedál ako halušky, pirohy, sviečková, guláš, segedín, šúľance, tvarohové buchty, bábovka, punčová torta alebo aj vegánske volské oko.
Pri príprave receptov siaha Nikoleta vždy po lokálnych a sezónnych potravinách, ingredienciách a aj samotné recepty do kuchárky sa snažila variť v momente, keď boli suroviny dostupné v danej sezóne. Čo sa týka ovocia, vyberá slovenské, české, čiže to, ktoré cestovalo, čo možno najkratšie. Zeleninu čerpá z vlastnej domácej záhrady a veľmi nápomocné sú v tomto smere aj malé rodinné farmy s ponukou sezónnych potravín.
Slovegán čoskoro aj ako e-book
So svojou vegánskou kuchárkou má Nikoleta aj plány do budúcna. V najbližšej dobe vyjde jej Slovegán aj ako e-book: „Chceme pripraviť aj ďalšie produkty a pokračovanie tiež nezamietame. Zostalo mi dosť receptov, ktoré sa už do Slovegán kuchárky nedostali. Tento rok chceme pracovať na novinkách, ale zatiaľ nechcem predbiehať. Želala by som si aj anglický preklad, ktorý si želá aj veľa Slovákov žijúcich v zahraničí. Tak snáď aj to kuchárku čaká v budúcnosti,“ prezrádza. Aký je vlastne Nikoletin obľúbený vegánsky recept v slanej a sladkej podobe? „Momentálne milujem rýchly a geniálny hlivový guláš. Zo sladkého by som si teraz najviac dala moje tvarohové buchty. Najčastejšie teraz robím rumovú bábovku, lebo je rýchla, ale keď mám čas, tak kysnuté buchty. Recepty sú aj v kuchárke aj na blogu.“ Nech sa páči, inšpirujte sa:
https://www.dcerka.sk/vegan-kysnute-buchty/
https://www.dcerka.sk/vegan-hlivovy-gulas/
Motivuje ju zodpovednosť k práci, priznáva však aj stres
Nikoleta má skutočne široký záber záujmov. Je youtuberka, blogerka, autorka kuchárskej knihy, fotografka, nakoľko si jedlo aj sama fotí, a ešte aj pracuje v digitálnej agentúre. No podľa vlastných slov, hoci zatiaľ stíha všetko, uvedomuje si, že takto sa večne fungovať nedá: „Pohon je asi silná zodpovednosť k práci a úlohám. Ale nebudem klamať, je to veľký stres, ktorý sa sama snažím eliminovať. Nikto nezvládne pracovať v takom rýchlom tempe večne. Minulý rok sme skoro nemali žiadny voľný víkend a dovolenku, čo mi ani nevadilo, ale vnímam, že to tak nie je dobre.“
Čítajte tiež: Mafin je slovenská fotografka, ktorej fotky si zamiluješ: Prezradí ti, ako sa vypracovala medzi špičku najlepších
Napísať knihu a vydať ju bola jej srdcovka
„Som teraz po novom autorka, čo si užívam najviac. Vytvoriť Slovegán kuchárku a svojpomocne ju vydať, posielať medzi ľudí je určite najväčšia srdcovka. Je to náš prvý projekt, ktorý už je vlastným podnikaním. Okrem blogovania som aj fotografka a kreatívec v digitálnej agentúre v Prahe, kde sa tiež silne zameriavame na influencer marketing.“ V súčasnosti teda Nikoleta žije a pracuje už nejaký čas v Prahe a podľa vlastných slov tu stretla veľa skvelých ľudí aj z knižného biznisu a možno práve v tomto meste čakajú na ňu ďalšie pracovné výzvy, projekty nielen v tejto knižnej sfére. Podľa vlastných slov obdivuje na ľuďoch najviac kreativitu, či už ju vidí na fotografoch, grafikoch, dizajnéroch: „Keď ma niekto svojou prácou prekvapí, ohúri, vidím niečo až dokonale krásne, tak ma to inšpiruje. Ľudská kreativita je fascinujúca. A keď sa snúbi s nejakou dobrou myšlienkou, tak je to výhra pre všetkých.“
Nechce mať zero west domácnosť, ale šetrnú
Vegánstvo zasahuje do všetkých oblastí Nikoletinho života. Jej vegánsky životný štýl sa prejavuje aj v jej domácnosti, kde sa snaží žiť s priateľom ekologicky a minimalisticky. Preto stavia na chémii, ktorá je šetrná k prírode, v kuchyni kompostuje, má dokonca vermikompostér, aby zvyšky zeleniny neskončili zbytočne v spaľovni. „Kompostovanie veľmi odporúčam. Asi 40% nášho odpadu sa dá kompostovať. A to je obrovské množstvo. Nerobím ani veľké týždenné nákupy, kde viac hrozí plytvanie potravinami, ale chodím na menšie nákupy každý druhý deň. Nechceme byť zero waste domácnosť, ale šetrná domácnosť,“ objasňuje.
Svoje meno prepožičala vegánskemu rúžu, tu sa jej ambície končia
Vegánska kozmetika je pre ňu tiež samozrejmosťou a toto sú jej tipy, ktorými s obľubou rozmaznáva svoju pokožku: „Siaham hlavne po značkách, ktoré majú HCS certifikát o netestovaní na zvieratách a samozrejme vegánske zloženie. Z dekoratívnej kozmetiky už roky používam Zao, hlavne ich púder či rúže. Ďalšie stálice sú Milani, 100% pure či Inika organic. Čo sa krémov týka, tak odporúčam Argital, hlavne na rôzne kožné problémy. Pri vlasovej kozmetike milujem šampóny a masky Maria Nila.“
Na otázku, či sa pohráva aj s myšlienkou vlastnej vegánskej kozmetickej značky Nikoleta odpovedá: „Nateraz zostaneme len pri kuchárke a rôznych veciach okolo jedla, ktoré sú v našich predstavách. Zatiaľ som prenechala svoje meno jednému odtieňu prírodných vegánskych rúžov značky Fraela, ktoré sú úžasné. To mi zatiaľ v kozmetike asi splnilo ambície.“
Vegánska značka kozmetiky Fraela nie je jediná spolupráca, ktorá ju nadchla. Nesmierne ju potešilo pozvanie na Lush Showcase do Manchesteru: „Lush je definitívne “love brand”. Všetko bolo pozitívne, ekológia bola hlavnou témou a celý event bol dokonalý. Definitívne som to brala až ako takú odmenu.“
Neprehliadnite: Mala ťažkosti a tak chemickú kozmetiku nahradila prírodnou: Dnes má Saša vlastný obchod, ktorý Slovenky milujú
Okrem vegánstva sa venuje aj kontroverznejším témam, ktoré sú jej vlastné
Nikoleta sa však okrem témy vegánstva venuje aj kontroverznejším témam ako je ateizmus, modeling či bezdetnosť, ako píšete na svojom blogu...Prečo práve tieto témy? „Sú to témy, ktoré sa týkajú aj môjho života a problémov, ktoré najlepšie poznám. Veľa mladých dievčat sa nechá agentúrou oklamať, lebo nie sú len dobré a seriózne agentúry, ale aj také, ktoré chcú od dievčat peniaze. Preto často hovorím dievčatám, ak od vás agentúra chce peniaze, tak utekajte. Pri témach ako ateizmus či bezdetnosť mi ide hlavne o to, aby sa ľudia naučili tolerovať iné názory. Aby sa oslobodili od predsudkov. Aj ateista je dobrý človek. Aj žena bez dieťaťa je stále žena - a je aj naplnená a šťastná.“