Dve Slovenky si založili vegánske bistro s úžasnými zdravými jedlami: Robia to srdcom a je za tým takýto kus práce
Za vegánskym bistrom Simply Vegan stoja dve kamarátky so spoločným životným štýlom aj filozofiou, Peťa a Soňa. Svojím nápadom sa im podarilo dokázať, že aj rastlinná strava môže byť chutná, farebná a inšpirujúca. V ich kuchárskom repertoári majú aj tradičné slovenské pochúťky vo vegánskom šate. S nami sa podelili aj o svoj obľúbený recept na dezert.
Láska k živým tvorom a snaha dokázať, že aj rastlinná strava je plnohodnotná
Podľa Peti aj Soni to bol skôr osud, čo ich spojil. Hoci sú každá iná a podľa vlastných slov si dokonca boli na začiatku nesympatické, ich pohľad na svet, hodnoty a záujmy sú si blízke, rovnako ako ich cieľ: „Jednoduchosť a ľahkosť pri varení, láska k živým tvorom, pohľad na svet cez srdce a dokázanie všednému davu, že rastlinná strava je plnohodnotná a ani nespoznáte rozdiel. Keď rozdiel, tak iba v ľahšom myslení, menšej konfekčnej veľkosti a zlepšení zdravotného stavu,“ tvrdia zhodne obe. Peťa ako aj Soňa sú vegánkami už niekoľko rokov, hoci obe sa zhodujú v tom, že na ceste k vegánstvu si preskákali všetky štádiá a nebolo to vôbec ľahké. Hnacím motorom však bolo, že sa nechceli podieľať na tom, „ako sa nezmyselne zabíjajú zvieratá a naopak chceli ukázať, že to ide aj na čisto rastlinnej strave“.
Varenie a pečenie s pridanou hodnotou ich napĺňa
Na základe tohto, ako aj chute vyslať do sveta svoje myšlienky a recepty sa v nich zrodil nápad založiť si vegánske bistro, Simply Vegan: „Často vravíme, že sme v dobrom trošku sprosté, pretože nerozmýšľame veľmi nad vecami, robíme to, čo cítime. Veríme, že keď niečo príde do života, tak je to výzva, na ktorú treba odpovedať áno, bez vnútorných strachov rozmýšľajúc, ako to dopadne. Pretože nech to dopadne akokoľvek, malo to byť tak. A takisto sme sa chceli aj my už konečne niekde najesť,“ vtipne poznamenávajú a dodávajú, že prostredníctvom Simply Vegan si vytvorili svoju bublinu, v ktorej si spokojne žijú a plnia si sny. Hoci varenie a pečenie vraj tak celkom ich snom nebolo, začalo ich napĺňať, keď mu dali pridanú hodnotu v podobe toho, že to robia pre zvieratá, pre dobrú vec.
Mohlo by vás zaujímať: Talentovaná dvojica Sloveniek vrátila život originálnym tetovačkám: Ich nevšedné Kresky nemajú na trhu konkurenciu
Na Slovensku boli výnimkou a medzery v systéme využili vo svoj prospech
Dobrá a inšpirujúca vízia je jedno a podnikanie s vegánskou stravou na Slovensku zase druhé: „Slovensko má v tejto oblasti dosť medzery a nikto nám nevedel poskytnúť reálne info, ako začať v tomto menej známom koncepte. Okrem toho, že sme všade boli výnimka, ktorá sa nevošla do žiadnej tabuľky, sme sa nestretli s ničím negatívnym. Tie medzery v systéme, sme aspoň využili v náš prospech.“ Keďže obe podľa vlastných slov žijú skôr prítomnosťou, najčarovnejšie boli pre nich práve tieto začiatky, keď sa človek rúti do niečoho neznámeho: „Plánovanie, premýšľanie a ten zdravý krásny adrenalín, ktorý vás ženie vpred. To je niečo, čo dokáže človeka motivovať do nevídaných výkonov.“
Segedín, sviečková, treska aj guláš vo vegánskom šate
Vegánska strava kladie na klasické varenie sama o sebe väčšie nároky a ako Peťa so Soňou hovoria, ony nielenže vegánsky varia, ale si to ešte aj rady skomplikujú. Napríklad tým, že nepoužívajú žiadny rafinovaný cukor a bielu klasickú múku u nich tiež nenájdete. A ako je to so živočíšnymi produktmi? „Živočíšne produkty sa na jednej strane nesnažíme nahrádzať, pretože zelenina, strukoviny a obilniny sú úžasné samé o sebe, no v našom bistre sa snažíme ľuďom ukázať, že na vegánskej strave človek nie je ochudobnený chuťovo. Preto v našom repertoári často môžete nájsť aj mäsové klasiky ako segedín, sviečková, guláš, treska v majonéze, atď., ktoré dáme do nášho vegánskeho šatu. Myslíme si, že to robíme dosť dôveryhodne, pretože veľakrát ľudia ani nevedia, že práve dojedli vegánske jedlo. Ale z náhrad, ktoré používame to je určite tofu, tempeh, seitan, jackfruit.“
Záujem o takýto životný štýl stále stúpa
To je na tom práve to paradoxné. Ľudia zjedia niečo zdravé a pritom to ani nevedia. Keby o tom vedeli vopred, možno by s nechuťou odmietli, to sú zase aj tie predsudky. Ako samy dievčatá dodávajú, čo ich vegánstvo naučilo je, že sa nikdy nezavďačíte všetkým, preto je najlepšie sa zavďačiť len sebe: „No čo sme veľmi rady je, že záujem o takýto spôsob života a stravovania stúpa. Samozrejme negatívne reakcie vždy boli a budú, ale paradoxne nás veľmi prekvapilo, že ich bolo naozaj minimum. Skôr máme pocit, že sme vegánske rastlinné stravovanie ukázali v inom svetle a veríme, že si už ľudia nemyslia, že jeme kamene, trávu, sme bledí, nosíme dredy a žijeme niekde na strome,“ objasňujú žartovne.
Čítajte tiež: VIDEO: Dve sestry si s kamarátkou založili chutnú cukráreň: Ako im to celé napadlo a aké torty či koláčiky vyrábajú?
Ak je tam vášeň, nevadí im vstávať ani o tretej ráno, aby všetko stihli
Ak by si niekto myslel, že práca týchto dvoch inšpiratívnych a talentovaných žien je ľahká, zoznámte sa s ich typickým pracovným dňom. V ňom všetko stojí len na nich dvoch, ich vzájomnom dopĺňaní sa a predovšetkým vášni k tomu, čo robia: „A tá vášeň tam musí byť, pretože vstávame o tretej ráno, aby sme stihli do otvorenia pripraviť všetko to kvantum jedla pre hladošov, ktorí už väčšinou pred otvorením stoja pred dverami.“ Pre dievčatá je povzbudzujúce práve to, že ľudia, ktorí k nim chodia, uprednostnia zdravý rastlinný obed: „To nás na tom napĺňa najviac, pretože peniaze nie sú to, čo v tom hľadáme, je to vnútorný pocit, keď sme šťastné a uvedomíme si, že 80 až 100 ľudí denne u nás má na obed niečo bez mäsa a živočíšnych produktov. Tieto čísla sú krásne a veríme, že vo svete len porastú.“
Vyskúšajte ich obľúbený recept na dezert
Aby sme však neostali len pri ich úžasných fotografiách s ich jedlom, nad ktorými už pomaly, ale isto slintáme, vyskúšajte si aj ich obľúbený recept na dezert, ktorý si zamilovali aj ich zákazníci. Keďže sú obe veľmi nenáročné a čo sa týka jedla preferujú skôr raw/surové jedlá a šťavy na litre, spájajú skutočne jednoduché kombinácie, ako aj v prípade týchto čoko misiek: „Jedná sa o ,,smoothie bowl“ bez cukru, ktorý je plný ovocia a obsahuje pár jednoduchých ingrediencií: banány, raw kakao, dopredu namočené ďatle, trošku kešu. Všetko vymixujeme na krásny krém vo vysokootáčkovom mixéri a tento lahodný dezert prekladáme ovocím, pufovaným amarantom, domácou granolou, chrumkavými pohánkovými vločkami a na záver dozdobíme podľa fantázie.“
Neprehliadnite: VIDEO: Slovenka Lucia vyrába krásne svadobné ozdoby so storočnou tradíciou: Každá nevesta sa cíti ako princezná
Čo tak vydať vlastnú kuchársku knihu receptov?
Po dvoch rokoch fungovania majú Soňa a Peťa v hlave samozrejme ďalšie nápady a predstavy, ako cestou by sa chceli so svojím Simply Vegan uberať: „Máme pocit, že hocičo robené s láskou a naozaj zo srdca nemôže dopadnúť zle. Keby aj áno, tak to malo byť presne tak. Všetko to stojí len na nás dvoch...,“ dodávajú na margo svojich plánov do budúcnosti. No nám sa nedalo opýtať aj na jeden konkrétny, ktorý nás v súvislosti s ich vegánskym bistrom a vášňou logicky napadol. Uvažovali už nad tým, že by vydali vlastnú kuchársku knihu so svojimi receptami? „Toto je jedna z mála vecí, ktoré tušíme, že možno príde, keď budeme na to pripravené. Stále aj po rokoch sa veľa učíme a aj po milión odvarených hodinách nás stále dokáže prekvapiť fakt, aké úžasné kombinácie sa dajú zo zeleniny vyčarovať. Určite pomaly, ale isto zapisujeme naše postrehy a zbierame recepty z ciest, ktoré sa snažíme pretvoriť a dotvoriť na to „naše“. Tak snáď raz v budúcnosti sa budeme baviť o našej knihe,“ dodávajú na záver a my sa už teraz na ich knihu receptov tešíme.