Presunúť na hlavný obsah

Torty premieňa na hotové umelecké diela s príbehom: Jej sladkú tvorbu si zamilovali aj známe Slovenky

Zábava

Hoci sa cukrárčine začala venovať len ako peknému hobby, dnes ju absolútne napĺňa. Jej torty sú umeleckými dielami a dokonca aj mnohé známe Slovenky na jej prácu nedajú dopustiť. Táto žena, tomu totiž vždy dá ako bonus rozprávkový príbeh, ktorý vás očarí.

Pokiaľ milujete svet snov a fantázie, pri týchto sladkých výtvoroch si prídete na svoje. Ak by ste totiž otvorili knižku Hansa Christiana Andersena a pozriete sa na tortičky od cukrárky Wery Diviakovej Galovičovej, nadobudnete pocit, že aj tá Alica v krajine zázrakov, nemusí byť výmysel.

Prečítajte si: Prírodný anti-ageing pre telo, na ktorý nedali dopustiť supermodelky 90. rokov: Osvojte si ho aj vy a zabezpečte si mladosť 

Ako si sa k pečeniu dostala, čo bol ten prvotný impulz? 

Odjakživa som radšej piekla, než varila, teda pečenie mi bolo vždy blízke. Avšak prvotný nápad upiecť domácu tortu bol práve “vďaka" margarínovým tortám, ktoré sme dostávali ku sviatkom a ktoré žiaľ vždy končili v koši, nakoľko nám nikomu nechutili. Tak som si povedala, prečo to nevyskúšať a upiekla som moju prvú poťahovanú tortu. Vzhľadovo nebola veru kreatívna, len zopár fialových hviezdičiek a kuchynským nožom vyrezávaný nápis, dodnes sa smejem na tom, čím som tortu uhládzala a zdobila. Vtedy som o zdobení a stavbe tort nič nevedela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa WeraCakes (@weracakes),

 

Ako si spomínaš na svoje začiatky? Boli aj nejaké nepodarky?

Samozrejme, aj nepodarky boli, ono všetky prvé torty sú v porovnaní s tými mojimi dnešnými také, že by som sa nimi neprezentovala, ale v tej dobe som sa z nich tešila, predsa, boli prvé. 

Na čo sa špecializuješ a čo je tvojou najväčšou srdcovkou? 

V mojom portfóliu môžete nájsť všetky typy tort, od svadobných, krstinových, narodeninových, či firemných, cez drobné koláčiky a dezerty, ale mojou srdcovkou sú najmä torty svadobné a narodeninové s modeláciami. Svadby sú až na pár výnimiek sezónna záležitosť, teda od apríla do októbra si užívam ich tvorbu a cez zimu to sú najviac práve torty detské, na ktorých mám najradšej tvorenie cukrových modelácií, to ako z ničoho viem  za pár hodín vytvoriť kus sladkého umenia. Práve tá radosť z modelovania a záujem ľudí ma doviedol aj k tomu, že čoskoro začínam robiť aj kurzy, kde sa môžete aj vy naučiť si svoju sladkú postavičku na tortu vytvoriť.

Mohlo by vás zaujímať: 60-sekundové pravidlo čistej pleti: Robíte toto každé ráno a večer? Ak nie, čistenie nemá zmysel

Ako dlho jedna taká tortička trvá? 

Výroba torty začína už komunikáciou so zákazníkom, potom plánovaním, vymýšľaním, nakupovaním a až neskôr prichádza na samotné pečenie. Pri spomínaných svadobných tortách, ktoré sú poťahované fondánom s cukrovými kvetmi, trvá tvorba aj niekoľko dní. Krémové torty so živými kvetmi sú naopak na čas podstatne jednoduchšie. Sú napríklad detské torty, na ktoré len samotnú postavičku som tvorila 7-8 hodín. A potom plus pečenie, plnenie torty, chladenie, atď. Mnohí ľudia si myslia, že to je také šup - šup a zo dňa na deň sa dá spraviť ”wau torta”, ale nie je to tak. Hoci priznávam, že sa mi stalo, že som si tortu zle zaznačila a stihla ju spraviť za 5 hodín, ale to je veľký extrém a najmä riadny stres.

Na čom si sama najviac zakladáš? 

Zakladám si najmä na kvalite použitých surovín a originalite pri tvorení. Pečiem len z takých surovín, ktoré by som dala jesť mojim deťom a tak ako by som nikdy nešetrila na kvalite surovín pre nás, tak ani pre iných a to je potom na tej chuti cítiť. Takže v mojich tortách a koláčikoch nájdete len kvalitné čokolády, ovocie, mascarpone a iné dobroty a to je pre mňa to hlavné - aby torta chutila. No a tou povestnou čerešničkou je, keď je torta pekná a originálna. Vždy sa snažím, aby každý mal svoju jedinečnú tortu, nerada tvorím podľa presných predlôh, práve naopak, pri tvorení milujem práve tú voľnosť a kreativitu, ktorú dostávam a to ma posúva a motivuje tvoriť ďalej a neustále sa snažiť zlepšovať.

Aj mnohé známe Slovenky, si tvoju tvorbu zamilovali, na koho si spomínaš? 

Áno, už sa mi niekoľkokrát dostalo tej pocty, že si na základe odporúčaní a mojej tvorby objednajú u mňa tortu aj známejšie osobnosti, či televízne štáby, čo je pre mňa vždy veľká zodpovednosť. Hoci pri každej zákazke, či je to niekto slávny či nie, postupujem s rovnakým nasadením, ale ak je to niekto, koho tvorbu napríklad ja veľmi obdivujem ako bola torta pre Petru Tóth, tak je to ešte väčší boj vo mne samej. Či je torta najlepšia ako môže byť, ale to ja mám vlastne takmer vždy tak, že stále rozmýšľam čo sa dá zlepšiť a ten môj vnútorný stres je zároveň mojim najlepším poháňadlom ako sa zlepšovať. Naposledy som tak robila tortičku pre známu foodblogerku Kristínku - Theintolerantcook a to vám poviem, piecť tortu foodblogerovi, to je riadna zodpovednosť, či bude chutiť.

Sú tieto ženy náročnejšie? 

Nezdá sa mi, že by boli náročnejší, práve naopak, čo mám skúsenosti známi ľudia, ktorí si u mňa tortu objednávali boli buď natoľko časovo vyťažení, alebo mi tak verili, že neriešili takmer nič, len zopár detailov, konečný vzhľad a veľakrát aj chuť nechali na mne.