Presunúť na hlavný obsah

Upečte si zdravé domáce pečivo. Vaše telo sa vám poďakuje!

Recepty

Pečivo je neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Čo takto pripraviť si ho v zdravšej verzii priamo vo vašej kuchyni?

Zdravý celozrnný chlieb

Potrebujete:

  • 3 hrnčeky teplej vody
  • 1 PL sušeného droždia
  • 1 PL cukru
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 PL octu
  • 3 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 3 hrnčeky celozrnnej múky
  • 1 KL soli
  • 2 PL sézamových semienok

Postup:

Vo veľkej mise zmiešame teplú vodu, do ktorej pridáme droždie a cukor. Po niekoľkých minútach pridáme ocot a olej. Po troške začneme pridávať obe múky a ochucujeme soľou. Následne všetko premiešame, až kým nám z neho nevznikne riedka, no lepivá zmes. Tú prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu. Rúru necháme vyhriať na 185 stupňov.

Formu na chleba vymastíme a posypeme múkou. Na vrchu cesto prerežeme a posypeme ho semienkami. Necháme piecť približne 45 minút.

Prečítajte si: Domáci perník s jablkami: Sladká klasika, ktorá nesklame

Celozrnné žemle

Potrebujete:

  • 400g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL trstinového cukru
  • polovica droždia
  • tekvicové alebo sézamové semienka
  • žĺtok na potretie

Postup:

Najprv si spravíme kvások. Do teplého mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, olej a následne aj kvások spolu so semienkami. Všetko spolu premiešame a necháme odstáť na teplo mieste približne na hodinu.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na osem kúskov, ktoré následne vytvarujeme do malých bochníčkov. Tie poukladáme na papier na pečenie, kde ich necháme ešte poslednú polhodinu kysnúť. Pred pečením potrieme žemle so žĺtkom a na záver psypeme sezamom. Pečieme približne polhodinu na 180 stupňoch.