Upečte si vianočné pečivo podľa známych Sloveniek: Toto sú ich rodinné klenoty
Aj vy sa už poctivo pripravujete na najkrajšie sviatky roka? Pokiaľ ešte nemáte všetko napečené, inšpirujte sa sladkými receptami známych Sloveniek.
Linda Nývltová
Ja sa snažím jesť zdravo a vyhýbať sa cukru a múke, ak sa dá. Mojou vianočnou špecialitou je práve preto, tento zdravý recept, ktorý sa však pre nás doma, stal už novou klasikou.
Čoko košíčky s mandľovým maslom:
- 250 g čokoládových lupienkov bez cukru (polámanej čokolády)
- 4 lyžice kokosového oleja
- 180 g mandľového masla
- Morská soľ: voliteľné, ale milujem sladké a slané kombo.
Postup:
Silikónovú formu na muffiny, alebo malé papierové košíčky položte na dosku na krájanie alebo na plech na pečenie, aby bola stabilná, budete musieť byť schopní s ňou hýbať. Kokosový olej rozpustite v mikrovlnnej rúre v 20 sekundových krokoch v stredne veľkej miešacej miske. Keď je kokosový olej úplne rozpustený, pridajte čokoládu a premiešajte. Ohrievajte v mikrovlnke v 20 sekundových úsekoch, kým čokoláda nie je rozpustená. Nezabudnite ju miešať, aby sa čokoláda rovnomerne roztopila.
Polovicu rozpustenej čokolády opatrne po lyžiciach vlejte do silikónových formičiek (košíčkov), aby sa dno dobre zakrylo. Vložte do mrazničky alebo chladničky a nechajte 10 minút chladiť. Vložte lyžicu mandľového masla do každého kosička (môžete ho zahriať 15 sekúnd, aby bolo hladké, ak chcete). Lyžicou zvyšnej čokolády polejte mandľové maslo. Môžete posypať morskou soľou. Vložte do chladničky alebo mrazničky, kým stuhne. Skladujte v chlade, aby sa neroztopili.
Inšpirujte sa: Neobyčajná detská izba na mieru: Známa dizajnérka ukázala, ako vyzerá kráľovstvo syna Dominiky Cibulkovej
Katarína Jakeš
Vianočku miluje môj muž a tak ako správna ženuška, som sa ju chcela naučiť robiť doma. Navyše ma to baví, lebo som si už rokmi vycibrila tento recept a musím povedať, že ma nikdy nesklamal - je neskutočne chutná a šťavnatá. Sme malá rodina a preto som z týchto ingrediencií vždy robila 2 kusy menších vianočiek (môžete upliesť aj jednu veľkú). Jednu sme zjedli my a jednu som dala buď svokrovcom alebo našim.
Vianočná vianočka
- Ingrediencie na 2 ks:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g krištáľového cukru
- 3 žĺtka
- 150 g roztopeného masla
- 1 kocka droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna
- Mandle 2 balíky
- Hrozienka 3 balíky
- 1 čl soli
- 1 čl rumu (rumovej esencie)
Postup:
Droždie nažmolím do mlieka a odložím do rúry na 50 stupňov na 30 min (moja vychytávka ako urýchliť proces kvasenia). Medzitým si pripravím ostatné ingrediencie do jednej nádoby. Pridám vykvasené droždie a poriadne vymiesim cesto (ja som použila kuchynský robot). Približne v polovici miesenia pridám do cesta hrozienka a mandle (toto je nepovinné, my to ľúbime s veľa hrozienkami a mandľami).
Keď sa cesto krásne spojí, odložím zas do rúry vyhriatej na 50 stupňov na 1 hodinu. Po uplynutí času vyberiem cesto a rozdelím na 2 rovnaké časti, ktoré samostatne ešte rozmiesim. Potom každú časť rozdelím ešte na 4 rovnaké diely, ktoré pletiem. Na záver potriem bielkom a nasypem na vrch mandle. Dám piecť na 180 stupňov cca 40 minút.
Martina Grešová
Je to recept mojej babky. Ľudové vianočné koláče (asi najlacnejšie a najchutnejšie vianočné koláče. Keďže kedysi ľudia nemali veľa peňazí a robili si koláče z ingrediencií, čo mali doma po ruke.
Ľudové vianočné koláče
- 250 gramov hladkej muky
- 250 gramov Palmarínu
- 5 lyžíc kyslého mlieka
Postup:
Urobíme z tohto cesto, dáme na 12 hod. do chladničky. Potom vyvaľkáme a porežeme na štvorčeky a ľubovoľne plníme džemom, makovou, orechovou či čokoládovou plnkou, podľa chuti. Protiľahlé rohy preložíme cez seba. Na záver môžeme ešte teplé obaliť v práškovom cukre.
Čítajte viac: Soňa Skoncová prezradila, ako si zariaďuje nové bývanie: Navrhnutý interiér je skutočným dizajnérskym skvostom