Sladké, chutné, no najmä zdravé. Pripravte si na raňajky vegánske lievance
Zrejme neexistuje človek, ktorý by legendárne lievance neochutnal. Vedeli ste však, že toto obľúbené sladké jedlo si viete pripraviť aj v zdravšej verzii?
Potrebujete:
- 250ml rastlinného mlieka
- 1čl jablčného octu
- 1čl tekutého sladidla (javorový sirup)
- 150g ovsených vločiek
- štipku sódy bikarbóny
- štipku mletej škorice
- 1/2čl vanilkového extraktu
- olej
- soľ
- javorový sirup
- strúhaný kokos
Prečítajte si: Raňajky ako z rozprávky: Pripravte si zdravé ovsené kaše bez varenia
Postup:
Mlieko, jablčný ocot a tekuté sladidlo spolu rozmiešame vo väčšej mise. V druhej si zatiaľ zomelieme ovsené vločky na múku - v prípade, že nemáte doma žiaden elektrický mlynček alebo mixér, použijeme zdravšiu alternatívu múky (napr kokosovú). Do misy s múkou postupne pridávame sódu, škoricu, štipku soli pre zvýraznenie chuti a kypriaci prášok. Po rozmiešaní igrediencie v dvoch misách spojíme a pridáme vanilkový extrakt.
Panvicu medzičasom potrieme olejom a zohrejeme na strednú teplotu. Je mimoriadne dôležité, aby sme vzniknuté cesto dali na olej čo najskôr, nakoľko by mohla zmes príliš zhustnúť. Smažíme až dovtedy, kým sa neobjavia malé bublinky a následne lievanec obrátime. Druhá strana sa však vysmáža o čosi kratšie.
Hotové lievance natrieme arašidovým maslom, džemom, alebo hocičím, čo obľubujeme. Na záver môžeme pre zvýraznenie chuti raňajky poliať javorovým sirupom a pridať kokos či ľubovoľné ovocie. Dobrú chuť!
Neprehliadnite: Žiadne zbytočné kalórie! Takto si pripravíte zdravé, no napriek tomu chutné muffiny