Sezóna čerešní sa blíži: Pripravte si čerešňový koláč obohatený o mandle, kyslú smotanu a chrumkavý povrch
Čerešne nám už začínajú brnkať po nose, preto neváhajme a pripravme si takýto chrumkavý čerešňový koláč. Keď ho obohatíte o mandle, kyslú smotanu, vykúzlite z toho skvelý chuťový zážitok pre každého.
Potrebujeme tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm:
Ingrediencie:
180 g zmäknutého masla, plus navyše na plech
220 g kryštálového cukru
3 veľké vajcia, zľahka rozšľahané
250 g samokypriacej múky
½ ČL prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
80 g kyslej smotany
300 g čerstvých čerešní odkôstkovaných a rozpolených
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduchý tvarohovo-kakaový koláč ako od babičky
Ingrediencie na drobivú (chrumkavú) polevu:
45 g hladkej múky
35 g studeného masla nakrájaného na kocky
20 g kryštálového cukru
štipka škorice (môže, nemusí byť)
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Dno tortovej formy vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
Na prípravu strúhankovej, chrumkavej polevy vložte múku a maslo do misy a končekmi prstov ich poroztierajte, kým nezískate hrubú, drobivú štruktúru. Primiešame cukor, prípadne škoricu pre vôňu a potom preložíme do chladničky.
Čítajte tiež: Skvelý vanilkový koláč: Rýchly na prípravu a tak neskutočne jemný
Maslo a cukor vyšľaháme elektrickým šľahačom cca 5 minút, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Postupne zašľaháme vajcia a po každom pridaní dobre prešľaháme.
Primiešame múku, prášok do pečiva, mleté mandle a kyslú smotanu, potom väčšinu čerešní, za hrsť si necháme na ozdobu. Zmes nalejeme do pripravenej formy a po vrchu uhladíme stierkou. Posypeme odloženými čerešňami a potom pečieme v strede rúry 30 minút.
Posypte mrvivou chrumkavou polevou z múky, masla, cukru a škorice, potom koláč vráťte do rúry a pečte ďalších 30-50 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme.
Neprehliadnite: Ľahký citrónovo tvarohový Crème Brulée v podobe buchtičiek: Maslové, krémové a neskutočne lahodné
Koláč nakrájajte na trojuholníky a podávajte napríklad aj s pudingom alebo obľúbenou zmrzlinou.
Dobrú chuť!