Presunúť na hlavný obsah

Sezóna čerešní sa blíži: Pripravte si čerešňový koláč obohatený o mandle, kyslú smotanu a chrumkavý povrch

Recepty

Čerešne nám už začínajú brnkať po nose, preto neváhajme a pripravme si takýto chrumkavý čerešňový koláč. Keď ho obohatíte o mandle, kyslú smotanu, vykúzlite z toho skvelý chuťový zážitok pre každého.

Potrebujeme tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm:

Ingrediencie: 

180 g zmäknutého masla, plus navyše na plech

220 g kryštálového cukru

3 veľké vajcia, zľahka rozšľahané

250 g samokypriacej múky

½ ČL prášku do pečiva

50 g mletých mandlí

80 g kyslej smotany

300 g čerstvých čerešní odkôstkovaných a rozpolených

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduchý tvarohovo-kakaový koláč ako od babičky

Ingrediencie na drobivú (chrumkavú) polevu: 

45 g hladkej múky

35 g studeného masla nakrájaného na kocky

20 g kryštálového cukru

štipka škorice (môže, nemusí byť) 

Postup prípravy: 

Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Dno tortovej formy vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. 

Na prípravu strúhankovej, chrumkavej polevy vložte múku a maslo do misy a končekmi prstov ich poroztierajte, kým nezískate hrubú, drobivú štruktúru. Primiešame cukor, prípadne škoricu pre vôňu a potom preložíme do chladničky.

Čítajte tiež: Skvelý vanilkový koláč: Rýchly na prípravu a tak neskutočne jemný

Maslo a cukor vyšľaháme elektrickým šľahačom cca 5 minút, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Postupne zašľaháme vajcia a po každom pridaní dobre prešľaháme. 

Primiešame múku, prášok do pečiva, mleté mandle a kyslú smotanu, potom väčšinu čerešní, za hrsť si necháme na ozdobu. Zmes nalejeme do pripravenej formy a po vrchu uhladíme stierkou. Posypeme odloženými čerešňami a potom pečieme v strede rúry 30 minút.

Posypte mrvivou chrumkavou polevou z múky, masla, cukru a škorice, potom koláč vráťte do rúry a pečte ďalších 30-50 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme.

Neprehliadnite: Ľahký citrónovo tvarohový Crème Brulée v podobe buchtičiek: Maslové, krémové a neskutočne lahodné

Koláč nakrájajte na trojuholníky a podávajte napríklad aj s pudingom alebo obľúbenou zmrzlinou.

Dobrú chuť!