Presunúť na hlavný obsah

Citrusový mandľovo – jogurtový koláč: Podávajte najlepšie ešte teplý a s popoludňajšou šálkou obľúbeného nápoja

Recepty

Máte radi mandle, chuť jogurtu s nádychom kyselkavého citróna? Potom si osvojte a vyskúšajte tento recept na mandľovo – jogurtový koláč s citrónom, ktorým najviac ulahodíte chuťovým pohárikom ešte za tepla.

Ingrediencie: 

165 g masla plus na vymastenie tortovej formy  s priemerom cca 24 – 26 cm 

200 g kryštálového cukru plus 2 polievkové lyžice naviac 

150 g samokypriacej múky

100 g mletých mandlí

3 vajcia

75 g prírodného jogurtu plus 2 polievkové lyžice naviac 

1 veľký citrón

1 pomaranč

100 g práškového cukru

15 g pražených mandlí

Mohlo by vás zaujímať: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete

Postup prípravy: 

Na malej panvici rozpustíme maslo. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Medzitým vymastíme tortovú formu a vystelieme papierom na pečenie alebo dobre vymastíme maslom či iným tukom. Rúru predhrejeme na 180C. 

Do veľkej misy dáme práškový cukor, múku, mleté mandle a dobre premiešame. Vajcia a jogurt vyšľaháme so suchými ingredienciami. Citrón a pomaranč ošúpeme nad miskou. Miešame vareškou, kým nezostanú žiadne pruhy múky, potom vyškriabeme do tortovej formy a pečieme na strednej priečke rúry cca 40 minút.

Z ošúpaného citróna a pomaranča nakrájame niekoľko plátkov, potom vytlačíme šťavu z toho, čo z každého zostalo do hrnca (celkom budete potrebovať asi 6 PL). Do panvice pridáme 2 lyžice práškového cukru a plátky ovocia. Privedieme do varu a varíme cca 5-10 minút, alebo kým sa šťava nezredukuje na riedky sirup a plátky ovocia nezmäknú. Necháme vychladnúť. Plátky ovocia vyberieme na papier na pečenie a necháme uschnúť.

Čítajte tiež: Čokoládovo orechová Pavlovka s madeirou a mandarínkami: Skvelý zimný recept

Do stredu torty zapichneme špajľu. Mala by vyjsť suchá a nemala by sa na nej držať žiadna mokrá tortová zmes. Necháme 5 minút vychladnúť ešte vo forme, potom lyžicou nalejeme na ňu citrusový sirup. Necháme ešte 10 minút vychladnúť a potom vyberieme z formy.

Zmiešame 2 lyžice jogurtu s práškovým cukrom, aby sme vytvorili hustú polevu. Lyžicou nanesieme na stred koláča a zadnou stranou lyžice ho posunieme k okraju (malo by to kvapkať cez bok).

Posypeme mandľovými vločkami alebo lupienkami a ozdobíme plátkami ovocia. Podávame najlepšie teplé alebo necháme úplne vychladnúť. 

Vo vzduchotesnej nádobe vydrží takto pripravená mandľovo – jogurtová torta alebo koláč až päť dní.

Neprehliadnite: Letná Pavlova torta s čerstvým ovocím: Dezert, ktorým potešíte rodinu aj priateľov nielen počas párty

Dobrú chuť!