Presunúť na hlavný obsah

Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete

Recepty

Svieži citrónový koláč obohatený o štipku tohto korenia je skvelým spôsobom, ako pohostiť svoju návštevu cez leto. Alebo si ho doprajte sami pre seba pri rannej či poobednej šálke kávy. Ktoré ingrediencie k nemu ešte potrebujete?

Ingrediencie na stredne veľký plech: 

500 g hladkej múky plus extra na posypanie

140 g práškového cukru

250 g masla nakrájaného na kocky

4 žĺtky

Mohlo by vás zaujímať: Krémový cheesecake s broskyňami a chrumkavou štrúdľou: Ideálny dezert k zavŕšeniu letného dňa

Na citrónovú plnku potrebujete: 

5 vajec

140 g práškového cukru

250 g zmäknutého masla

125 ml bieleho jogurtu 

1 citrónový puding v prášku

šťava z 2 alebo 3 citrónov 

1 KL perníkového korenia 

2 PL citrónovej kôry

Čítajte tiež: Dokonalý letný dezert: Chrumkavý jahodový koláč s tvarohovou polevou

Postup prípravy:

Na prípravu cesta zmiešame v miske múku a práškový cukor. Maslo votrieme prstami do múky, kým nebude drobivej konzistencie.

Následne vmiešame do cesta žĺtky. Ak je cesto stále príliš suché, pridáme 1-2 PL vody, kým sa nespojí. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme ešte na 30 minút do chladničky. 

Medzitým si pripravíme citrónovú plnku na koláč. Všetky ingrediencie okrem citrónovej kôry spolu vyšľaháme. Na záver primiešame citrónovú kôru a perníkové korenie. 

Vytiahneme si cesto z chladničky, rozvaľkáme na pomúčenej doske a následne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo dobre vymastený a vysypaný múkou. Cesto by malo byť na plechu tenšie, aby zakrylo aj okraje, ktoré udlabeme rukami. Vidličkou cesto poprepichujeme. 

Neprehliadnite: Letná Pavlovka v ľahšej verzii a bez škrobu: Tento dezert si počas leta zamilujete

Na cesto vylejeme citrónovú plnku a predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Keď bude vyhriata, vložíme koláč do nej a pečieme cca 30 – 35 minút, sledujeme povrch koláča. 

Dobrú chuť!