Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete
Svieži citrónový koláč obohatený o štipku tohto korenia je skvelým spôsobom, ako pohostiť svoju návštevu cez leto. Alebo si ho doprajte sami pre seba pri rannej či poobednej šálke kávy. Ktoré ingrediencie k nemu ešte potrebujete?
Ingrediencie na stredne veľký plech:
500 g hladkej múky plus extra na posypanie
140 g práškového cukru
250 g masla nakrájaného na kocky
4 žĺtky
Mohlo by vás zaujímať: Krémový cheesecake s broskyňami a chrumkavou štrúdľou: Ideálny dezert k zavŕšeniu letného dňa
Na citrónovú plnku potrebujete:
5 vajec
140 g práškového cukru
250 g zmäknutého masla
125 ml bieleho jogurtu
1 citrónový puding v prášku
šťava z 2 alebo 3 citrónov
1 KL perníkového korenia
2 PL citrónovej kôry
Čítajte tiež: Dokonalý letný dezert: Chrumkavý jahodový koláč s tvarohovou polevou
Postup prípravy:
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku a práškový cukor. Maslo votrieme prstami do múky, kým nebude drobivej konzistencie.
Následne vmiešame do cesta žĺtky. Ak je cesto stále príliš suché, pridáme 1-2 PL vody, kým sa nespojí. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme ešte na 30 minút do chladničky.
Medzitým si pripravíme citrónovú plnku na koláč. Všetky ingrediencie okrem citrónovej kôry spolu vyšľaháme. Na záver primiešame citrónovú kôru a perníkové korenie.
Vytiahneme si cesto z chladničky, rozvaľkáme na pomúčenej doske a následne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo dobre vymastený a vysypaný múkou. Cesto by malo byť na plechu tenšie, aby zakrylo aj okraje, ktoré udlabeme rukami. Vidličkou cesto poprepichujeme.
Neprehliadnite: Letná Pavlovka v ľahšej verzii a bez škrobu: Tento dezert si počas leta zamilujete
Na cesto vylejeme citrónovú plnku a predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Keď bude vyhriata, vložíme koláč do nej a pečieme cca 30 – 35 minút, sledujeme povrch koláča.
Dobrú chuť!