Krémový cheesecake s broskyňami a chrumkavou štrúdľou: Ideálny dezert k zavŕšeniu letného dňa
Trocha dlhší recept, ale výsledná chuť stojí za to. Najskôr si pripravíte cheesecake, potom štrúdľu, napokon broskyne. Keď všetko spolu spojíte, nebudete sa vedieť dojesť, za to vám ručíme.
Na prípravu cheesecaku budete potrebovať:
tortovú formu s priemerom cca 26 cm
200 g maslových sušienok
2 PL práškového cukru
85 g roztopeného masla
700 g smotanovej nátierky
250 g mascarpone
280 ml kyslej smotany, čo najviac percentnej
250 g kryštálového cukru
3 veľké vajcia
1 vanilkový cukor
3 PL hladkej múky (môže byť aj špaldová)
Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý letný dezert: Chrumkavý jahodový koláč s tvarohovou polevou
Na prípravu chrumkavej štrúdle:
115 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
60 g jemného kryštálového cukru
1 ČL mletej škorice
45 g roztopeného masla
20 g opražených lieskových orieškov nasekaných nahrubo (môžete použiť aj iné obľúbené orechy)
Na prípravu polevy potrebujete:
3 zrelé broskyne
30 g jemného kryštálového cukru
1 odšťavený citrón
1 ČL vanilkového cukru
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme sušienkový základ na cheesecake. Maslové sušienky rozdrvíme, spojíme s práškovým cukrom a roztopeným maslom a vtlačíme do tortovej formy s priemerom aspoň 26 cm aj po stranách. Necháme piecť v rozohriatej rúre cca 10 min pri 180 stupňov Celzia. Po upečení vytiahneme a necháme odstáť.
Potom si ideme robiť štrúdľu... Vo veľkej mise si pripravíme múku, cukor, škoricu a štipku soli. Z toho urobíme zápražku na miernom plameni necháme prihriať do zlatista. Na to prilejeme vidličkou rozpustené maslo, aby sa zmes spojila. Vytvoria sa hrudky. Následne zmiešame túto hrudkovú zmes s orechmi a necháme vychladnúť.
Čítajte tiež: Nielen v nápojoch, ale aj v jedlách. Pripravte si ľahký cheesecake z matche
Potom si pripravíme tekutú zmes na cheesecake pripravenú zo smotanovej nátierky, mascarpone, kryštálového cukru, vanilkového cukru, vajec, kyslej smotany a hladkej múky. Všetko sme spolu dobre vymixovali a následne rozlejeme na predupečenú sušienkovú zmes. Na to rozsypeme hrudkovú štrúdľovú zmes a dáme piecť na cca 60 minút pri tej istej teplote. Ak by sa vám cheesecake ešte nezdal upečený, pokojne mu doprajte ešte ďalších 10 minút pri tej istej teplote. Po upečení necháme 2 hodiny vychladnúť pri izbovej teplote. Potom dáme na noc ešte do chladničky.
Najlepšie nasledujúci deň si pripravíme broskyne, pokrájame na štvrtiny. Tie naukladáme tiež do tortovej formy s menším priemerom, posypeme cukrom, citrónom, vanilkovým cukrom a prikryjeme alobalom. Pečieme cca 15-20 minút pri teplote cca 160 stupňov Celzia, kým nezmäknú a udržia si svoj tvar. Po upečení necháme vychladnúť.
Cheesecake z chladničky dáme z formy von na vrch poukladáme upečené broskyne. Následne nakrájame a podávame.
Tip pre vás: Broskyne môžete pokojne vymeniť za akékoľvek iné sezónne ovocie.
Neprehliadnite: Nizkokalorická Pavlova torta: Dokonalý letný dezert, ktorý miluje aj Tatiana Žideková
Dobrú chuť!