Presunúť na hlavný obsah

Rebarborovo perníkový cheesecake: Sušienkový základ, tvarohová poleva a pošírovaný ovocný kompót so zázvorom

Recepty

Tento pre niekoho možno netypický cheesecake s okoreneným sušienkovým základom, tvarohovou polevou a pošírovaným ovocným kompótom a zázvorom vás dostane. Prekvapte svojich hostí zmesou práve týchto chutí.

Ingrediencie na tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm: 

800 g plnotučného tvarohu

300 g kyslej smotany
175 g kryštálového cukru
3 PL kukuričnej múky
3 veľké vajcia plus 2 žĺtky
kôra z 1 pomaranča
1 PL vanilkového extraktu alebo 1 balíček vanilkového cukru

Mohlo by vás zaujímať: Nielen v nápojoch, ale aj v jedlách. Pripravte si ľahký cheesecake z matche

Na perníkový základ potrebujete: 

200 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
100 g hnedého trstinového cukru
1 ČL mletého zázvoru
štipka škorice, perníkového korenia
100 g masla
5 PL ovocného sirupu (ďatlový, javorový a iný obľúbený...)
3 PL čiernej melasy (môže, nemusí byť)

Na pošírovanú rebarboru potrebujete: 

140 g hnedého trstinového cukru
šťava z 1 pomaranča
50 g zázvoru nakrájaného na plátky plus 50 ml ovocného sirupu k tomu
400 g pretlačenej rebarbory, nakrájanej na 3 cm-vé kúsky
1-2 ČL ovocného sirupu (opäť podľa vlastnej chuti) 

Postup prípravy: 

Rúru zohrejte na 200C/180C, ak budete piecť aj s ventilátorom.  Dno a boky tortovej formy vysteľte papierom na pečenie. 

Pripravíte si perníkový základ tak, že vo veľkej mise rozmiešate múku, cukor a koreniny, pričom sa uistíte, že v nej nie sú žiadne hrudky cukru. Maslo, ovocný sirup a melasu privediete v malom hrnci až do varu, potom vlejete do suchých surovín a vymiešajte hladké cesto. Rovnomerne vtlačte do tortovej formy a pečte 10-12 minút do zlatista. Nechajte vychladnúť.

Čítajte tiež: Pripravte rodine zdravé citrónové mini cheesecaky: Vymeňte klasiku za niečo nové

Na prípravu pošírovanej rebarbory použijete cukor, pomarančový džús, zázvor a sirup do veľkej panvice a varíte, kým sa všetko nerozpustí. Pridáte rebarboru, prikryte pokrievkou a dusíte na najnižšom možnom ohni cca 5-7 minút, kým nezmäkne. Pomocou dierkovanej veľkej lyžice vyberte rebarboru a zázvor na tanier, dávajte pozor, aby ste nepoškodili tvar. Zvýšte teplotu a znížte tekutinu na niekoľko minút, kým nebude sirupovej konzistencie. Ak chcete, pridajte kvapku ovocného sirupu. Polovicu pošírovanej rebarbory pomocou vidličky rozdrvíte s takým množstvom sirupu, aby vznikol hustý kompót. Vmiešajte celé kúsky a nechajte úplne vychladnúť. Zvyšný sirup si odložte. 

Vo veľkej mise zmiešate tvaroh, kyslú smotanu, cukor a kukuričnú múku. Vajcia, žĺtky, pomarančovú kôru a vanilku rozšľahajte, kým sa rovnomerne nespoja, a potom nalejte do tortovej formy s už pripraveným perníkovým základom. Po lyžičkách nakvapkajte na povrch studeného rebarborového kompótu. 

Neprehliadnite: Lahodný koláč, ktorý by mala skúsiť pripraviť každá z nás. Recept na ovocný cheesecake

Takto pripravený rebarborovo perníkový cheesecake pečieme najskôr 10 min pri 180 C. potom znížime na cca 150 C a pečieme ešte 50-55 minút. Potom vypneme rúru, necháme dvierka rúry pootvorené a necháme cheesecake odležať. Nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote do úplného vychladnutia. 

Podávajte nakrájaný na trojuholníky aj so zvyšným odloženým ovocným sirupom. 

Dobrú chuť!