Presunúť na hlavný obsah

Chcete, aby vaše dieťa nikdy nemalo problém s peniazmi? Začnite ho učiť tieto veci!

Kariéra

Väčšina rodičov deťom hovorí „Dobre sa uč, budeš mať dobré zamestnanie”. Ani náročné štúdium a získanie titulu však nezaručí, že absolvent dokáže so svojou prvou “veľkou výplatou” narábať rozumne. Ak chcete, aby bolo vaše dieťa zorientované vo svete peňazí, nezadlžovalo sa a vedelo ich “obracať” vo svoj prospech, neprehliadnite užitočné metódy, ktoré pomáhajú formovať finančné zručnosti v konkrétnom veku.

Vek 2 - 3 roky: Detský obchod

Pre najmenšie deti má najväčší prínos hra na profesie, najmä na “obchodík”. Hravou formou objavujú základy výmenného obchodu a rýchlo chápu, že ak nemajú dostatok mincí a papierových hracích bankoviek, nemôžu si dovoliť z obchodíka zobrať, čo sa im páči. Pokúste sa priradiť hodnotu hračkám. Už aj malé dieťa vie, že veľká stavebnica má väčšiu hodnotu ako pár pasteliek. Zároveň tak deti učíte, aby si vážili veci, na ktorých im záleží.

Vek 4 - 5 rokov: Trpezlivosť

Predškolský vek je ako stvorený na pestovanie trpezlivosti. Dieťa by malo chápať, že nie všetko môže mať hneď. Na spoločných nákupoch vysvetľujte deťom hodnotu vecí, ktoré bežne vidí v obchode. Priblížte mu, odkiaľ pochádzajú peniaze vo vašej domácnosti aj ako funguje kolobeh peňazí. Je dôležité objasniť súvislosť medzi prácou a odmenou. Klasické “Bez práce nie sú koláče” hravo pochopí každý škôlkar, ktorého za dobré správanie a upratovanie hračiek odmeníte malou drobnosťou či obľúbenou činnosťou.

Vek 6 - 8 rokov: Prvé vreckové

V prvých ročníkoch základnej školy prichádza väčšina školákov pomaly ku kontaktu s vreckovým. To, ako s ním hospodária, vytvára rodičom obraz o ich vnímaní peňazí. Niektoré deti dokážu minúť týždenné vreckové už v prvý deň v bufete na zásobu sladkostí, iné si vreckové rozdelia a v piatok sa pochvália, ako ušetrili na vec, po ktorej túžia. Podľa vedcov z University of Cambridge sú u detí vo veku 7 rokov sformované finančné návyky, ktoré sa s nimi potiahnu až do dospelosti. Vaše pôsobenie v útlom veku je skutočne kľúčové. Určite nenavyšujte vreckové svojmu potomkovi len preto, že si ho už minulo.

Vek 9 - 12 rokov: Prvý účet

Vedomosti z matematiky preneste do reálneho života a deti naučte porovnávať a aktívne šetriť. Chápu, čo je výhodná ponuka, čo znamenajú zľavy a akcie, čo je drahé alebo lacné, dokonca aj to, čo si môžu dovoliť. Úspory z keramického prasiatka sa oplatí presunúť do praktickej, modernej formy. Jednou z nich je SPACE účet pre najmenších, vhodný už pre deti od 8 rokov. Rodičia majú k dispozícii ideálny prostriedok na to, aby mali dohľad a kontrolu nad financiami svojich ratolestí a môžu ich touto cestou postupne učiť zodpovednosti. Je úplne zadarmo a dieťaťu tak dáte možnosť cítiť sa „dospelo“ a má väčšiu motiváciu sa tak v oblasti financií správať. Fakt, že mu rodič dôveruje natoľko, aby malo vlastný účet, je tiež pozitívom.

Vek 13 - 15 rokov: Súdržnosť v rodine

Vreckové pre deti v období puberty treba prispôsobiť skutočnému rozpočtu rodiny. Mnoho rodičov má tendenciu dávať viac, ako si môžu dovoliť. U detí v tomto veku sa zvyšujú nároky na oblečenie, značky či mobilný telefón. Musia však jasne vnímať, s akým obnosom peňazí sa mesačne v rodine narába a nevytvárať okolo seba “bublinu”, ktorá im vybuduje zdanlivú prestíž medzi rovesníkmi. Práve v tomto období ich motivujte k rozumnému šetreniu, vďaka ktorému sa postupne dostanú k vyšším cieľom.

Vek 16 - 18 rokov: Prvá “pôžička”?

V dospelom živote sa aj vaše deti stretnú s povinnými mesačnými platbami. Ak si budú chcieť kúpiť niečo hodnotnejšie, môžete im peniaze požičať. Takto im veľmi jednoducho ukážete, ako fungujú pôžičky. Chce kvalitnejší bicykel? Nové tenisky, reproduktory, značkový batoh? Požičajte mu. Trvajte však na pravidelných mesačných platbách, ktoré v akceptovateľnej miere ukroja z jeho vreckového. Dohliadnite, aby mu zostali prostriedky na nevyhnutné veci. Získa tak reálny obraz o živote dospelých a naučí sa prevziať zodpovednosť za svoje výdavky.

Náš tip: Ako vybrať detský účet?

Vyberte si taký, ku ktorému je aj štýlová platobná karta. Aj vďaka karte sa bude dieťa cítiť dospelejšie a zodpovednejšie. Výhodný je SPACE účet pre deti od 8 - 15 rokov od Slovenskej sporiteľne. Je úplne bez poplatkov a dieťa môže neobmedzene vyberať a vkladať peniaze pomocou bankomatov Slovenskej sporiteľne. Vy ako rodič máte dokonalý prehľad o pohyboch na účte a výhodou je tiež možnosť poslať dieťaťu peniaze na účet elektronicky kedykoľvek potrebuje.

ZISTI VIAC O SPACE ÚČTE OD SLOVENSKEJ SPORITEĽNE

Advertoriál pripravený v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.