Presunúť na hlavný obsah

Coolio

rapper, herec

Coolio

rapper, herec
Miesto narodenia:
Compton, Kalifornie, USA
Vek:
57
Znamenie:
lev
Povolanie:
rapper, herec

Kariéra



Svoju kariéru začal ako člen rapovej skupiny "WC and the Maad Circle", ktorú spolu s Cooliom tvorili WC, Sir Jinx a DJ Crazy Toones. Čoskoro však opustil skupinu, a v roku 1994 vydal svoj debutový album "It Takes a Thief". Album bol úspešný a dosiahol vrchol na hudobnom rebríčku (8. v rebríčku Billboard 200). Album obsahoval single "Fantastic Voyage" a "I Remember". "Fantastic Voyage" bol hit, vrcholil na 2. mieste v Hot Rap Singles.


V roku 1995 vydal svoj druhý album, "Gangsta´s Paradise", ktorý je jeho najúspešnejším albumom. Titulná skladba, Gangsta´s Paradise, sa objavila aj na soundtracku k filmu "Dangerous Minds".

V roku 1997 vydal svoj tretí album "My Soul". Ten sa najlepšie umiestnil na 39. mieste v Billboard Hot 200. Album obsahovalo aj hit "CU When U Get There".
Ďalej vydal ďalšie tri albumy, El Cool Magnifico (2002), The Return of the Gangsta (2006) a From The Bottom 2 The Top (2009).

Ocenenia



Cooliova pieseň z roku 1995," Gangsta´s Paradise", získala niekoľko ocenení, vrátane najlepšieho výkonu sólo rapu na Grammy Awards a najlepšie rapové video, ako aj najlepšie video z filmu na MTV Video Music Awards.
Coolio sám získal niekoľko ocenení, vrátane obľúbeného, Rap / Hip Hop umelec, na American Music Awards v roku 1996. Na Grammy Awards v roku 1997 dostal Coolio tri nominácie: najlepší rapový album pre Gangsta´s Paradise, najlepší rapový sólový výkon pre "1, 2, 3, 4 (Sumpin New)" a Najlepší R & B spevácky výkon. Celkovo možno povedať, že Coolio získal päť ocenení z trinástich nominácií.

Diskografia



It Takes a Thief (1994)

Gangstas Paradise (1995)

My Soul (1997)

Coolio.com (2001) (Japan-limited release)

El Cool Magnifico (2002)

The Return of the Gangsta (2006)

Steal Hear (2008)

From The Bottom 2 The Top (2009)

Filmografia



2010 Once Fallen

2008 Chinamans Chance

2007 Three Days to Vegas

2006 Celebrity Paranormal Project (TV seriál)

2006 Grad Night

2006 Love Hollywood Style

2005 Pterodaktyl

2004 Comeback - Die große Chance (TV seriál)

2004 Čudesná noc v Splite

2004 Dracula 3000

2004 Gang Warz

2004 Joey (TV seriál)

2003 Beat, The

2003 Daredevil

2003 Exposed

2003 Four Fingers of the Dragon

2003 Krvavá voda (TV film)

2002 Holla (TV seriál)

2002 Media Whore

2002 Stealing Candy

2002 Storm Watch

2001 Nevinný vrah (video film)

2001 Perfume

2001 Skusni to!

2001 Tapped Out

2000 Convent, The

2000 Dope Case Pending (video film)

2000 Gangland

2000 Lei ting zhan jing

2000 Leprechaun in the Hood (video film)

2000 Viem, čo si robil minulý piatok trinásteho (video film)

2000 V zajatí hlbín

1999 Futurama (TV seriál)

1999 Midnight Mass

1999 Súdny deň (video film)

1999 Tyrone

1998 Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn, An

1997 Batman a Robin

1997 On the Line (TV film)

1996 Božská lesť

1996 Phat Beach