Presunúť na hlavný obsah

20 najlepších chudnúcich tipov všetkých čias: Tieto návyky vám dopomôžu k postave podľa predstáv

Chudnutie a diéty

Nikdy nie je neskoro a akúkoľvek premenu vášho tela máte v rukách vy sami. Nikto iný za vaše telo nenesie zodpovednosť a ak sa chcete zbaviť pár kíl navyše, nenechajte si ujsť odporúčania fitnes trénera Michaela Achbergera.

Chudnutie je ťažké, a ak sa nám to podarí, tak udržať si váhu je ešte ťažšie. Často skĺzneme späť k zlému životnému štýlu, ktorý nám opäť pridá kilá navyše. Tak, ako zdravo schudnúť a udržať si ideálnu váhu navždy? Mám pre vás prvých 20 najlepších chudnúcich tipov všetkých čias!

Prečítajte si: Vitamín D je nepostrádateľný pre naše telo: Toto je 7 potravín, vďaka ktorým ho dostanete do tela, ak slnko nepomáha

1. Veľké raňajky

Počuli sme to už miliónkrát! Je veľmi dôležité začať každý deň výdatnými a vyváženými raňajkami, ktoré nám dodajú energiu na celý deň a naštartujú naše spaľovanie. Ak vynecháme raňajky, tak ľahšie tiež siahneme po niečom nezdravom.

2. Zakončiť raňajky niečim sladkým

Pokiaľ práve neraňajkujeme ovsenú kašu na sladký spôsob alebo iný druh sladkého, ale zdravé raňajky, tak by sme mali naše ne-sladké raňajky zakončiť sladkou bodkou. Nemyslím tým zrovna čokoládu alebo sušienky, ale nejaký kúsok ovocia, ako je napríklad banán, jablko alebo napríklad jahody. Táto forma sladkosti nám pomôže udržať naše chute na uzde aj po zvyšok dňa.

3. Zjesť aspoň 30 gramov vlákniny za deň

Vláknina je látka, ktorú obsahuje celý rad potravín, nájdeme ju napríklad v ovsených vločkách, kukurici, mandliach, ovocí, ryži alebo strukovinách. Vláknina je pre nás nestráviteľná, ale dokáže nás skvele zasýtiť a pôsobí blahodárne na zvýšený cholesterol. Je vhodná práve pri chudnutí, ak zjeme aspoň 30 gramov vlákniny za deň v niekoľkých várkach počas dňa, tak by sme nemali pocítiť hlad v čase, keď zrovna jesť nemáme.

4. Nepiť sladené minerálky

Limonády a šťavy sú v podstate len tekutý cukor, ktorý má osladiť vodu. Sladené limonády nemajú pre naše telo žiadny úžitok a pôsobia negatívne na naše zdravie. Áno, chutia dobre, ale dobre môže chutiť aj obyčajná voda s vymačkaným citrónom alebo pomarančom. Hlavný problém sladených limonád je vo zvyšovaní hladiny cukru v krvi, ktorá následne vyvolá chuť na sladké, a my ľahšie siahneme po nejakej tej čokoládke.

5. Aj mrazené môže byť zdravé

Čerstvá zelenina a ovocie je samozrejme vždy lepšia, ale bohužiaľ v našich krajinách nerastie zelenina po celý rok. Áno, môžeme si nakúpiť v obchode zeleninu napríklad zo Španielska alebo odniekiaľ z druhej strany zemegule, ktorá, bohužiaľ, vôbec nemá chuť a obsahuje oveľa menej vitamínov ako slovenská zelenina. Riešenie tohto problému je v zmrazovaní. V sezóne nakúpime viac domácej zeleniny aj ovocia a na zimu si ho zamrazíme. Zmrazením síce prídeme o malé percento chuti, ale prospešné látky sú stále uzavreté v zelenine a uvoľnia sa po rozmrazení.

6. Rôznorodé zdroje bielkovín

To, že máme jesť bielkoviny, neznamená, že budeme jesť len mäso. Je vedecky dokázané, že ak sa striedajú rôzne zdroje bielkovín, tak telo lepšie trávi a hlavne sa zrýchľuje náš metabolizmus. A hlavne! Koho by bavilo jesť len mäso? Skúste napríklad strukoviny, vajíčka, mliečne výrobky, ryby...

7. Nebáť sa mlieka

V našej spoločnosti je rozšírená fáma o mlieku, mliečnych výrobkoch a priberaniu z nich. Ak nám vyložene mliečne výrobky nerobia zdravotné problémy, tak by sme sa im nemali vyhýbať. Mliečne (nesladené) výrobky sú bohaté na vápnik a vitamín D. Nemusíme mať obavu z tuku, ktoré obsahujú, pretože naše telo potrebuje k správnemu fungovaniu aj tuk.

8. Dodržiavanie príjmu bielkovín

Bielkoviny sú pre naše telo ťažšie stráviteľné, než sacharidy a tuky, a preto nám dodajú pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Tiež sú potrebné pre obnovu svalových buniek a pre výstavbu nových. Zdravá žena by mala zjesť za deň približne 0,8 - 1,5 gramov bielkovín na 1 kilogram svojej hmotnosti.

9. Čierna káva

Piť či nepiť čiernu kávu? To je zložitá otázka, pretože káva preukázateľne napomáha chudnutiu, pretože zrýchľuje náš metabolizmus. Ale má aj svoje negatíva v podobe závislosti na kofeínu, srdcových problémoch alebo napríklad v zažltnutých zuboch. Ak nám čierna káva nerobí zdravotné problémy, tak sa jej nemusíme báť. Ak kávu až tak v obľube nemáme, tak ju nahradíme zeleným čajom.

10. Obmedziť biele víno a iný alkohol

Alkohol má podobný problém ako sladené limonády. Väčšina obsahuje veľké množstvo cukru. To dvíha hladinu cukru v krvi, a my následne potrebujeme k alkoholu niečo zahryzávať. Ak ideme na nejakú oslavu, kde sa bude piť, tak by sme mali zvoliť červené suché víno alebo si vybrať z tvrdších druhov alkoholu prípadne miešať si víno s minerálkou.

Neprehliadnite: Potraviny, ktorých konzumáciou môžete predísť rakovine: Zjedzte každý deň aspoň niečo z nich

11. Desiatovať pistácie

Pistácie sú samozrejme zdraviu prospešné, obsahujú zdravé tuky a napomáhajú správnemu fungovaniu srdca, ale majú aj ďalšiu obrovskú prednosť. A to svoj obal. Pokiaľ jeme potraviny, ktoré je nutné zložitejšie lúpať a rôzne sa do nich dostávať, tak ich zjeme menej, než keby boli bez obalu. Vysvetlenie je jednoduché, náš mozog si rýchlejšie uvedomí, že nejakú tú minútu už niečo jeme, tak nám povie, že už máme dosť. A to skôr, než zjeme veľkú porciu.

12. Pozor na skrytý cukor

Väčšina z nás skonzumuje oveľa viac cukru za deň, než si vôbec uvedomí. Skrytý cukor sa objavuje aj v rôznych potravinách, ktoré nie sú nevyhnutne sladké. Pre výrobcov takýchto potravín je cukor jasnou voľbou pre dodanie lepšej chuti. Podľa vedeckých výskumov väčšina dospelých ľudí skonzumuje približne 22 lyžičiek cukru za deň. Skrytý cukor sa najčastejšie vyskytuje v už pripravených potravinách - kečup, koreniny, ochucovacie omáčky, dresingy alebo aj v slanom pečive. Je teda nutné čítať a čítať a znova čítať etikety.

13. Nelámte palicu nad konzervami

A to predovšetkým nad tuniakom. Tuniak vo vlastnej šťave v konzerve obsahuje prevažne bielkoviny. Niektorí z nás by mohli namietať, že čerstvé je lepšie. Áno, to je síce pravda, ale vzhľadom na to, že v našich riekach sa tuniak alebo losos bežne nevyskytuje, tak ako veľmi čerstvé je toto čerstvé? Samozrejme, vyberáme prevažne také konzervy, ktoré neobsahujú hromady éčok a plno iných nezdravých látok.

14. Na špenáte sa nešetrí

Špenát a ďalšie druhy zelenej listovej zeleniny sú skvelým pomocníkom pri chudnutí a je prospešný pre naše zdravie. Obsahujú veľké množstvo horčíka, ktorý ovplyvňuje až 300 funkcií v našom tele, ako sú napríklad kŕče, stres, depresie alebo správnu funkciu orgánov. Listová zelenina tiež znižuje hladinu cukru v krvi a my potom máme menšie chute.

15. Nezabúdame na zdravé tuky

Omega-3-mastné kyseliny, ktoré obsahujú napríklad ryby alebo orechy, sú dôležitou zložkou pre naše zdravie a tiež chudnutie. Tieto zdravé tuky ochraňujú naše srdce, pomáhajú správnej funkcii mozgu a tiež napomáhajú spaľovaniu.

16. Polievku nielen pri chorobe

Polievky sú skvelé, ale väčšina z nás je konzumuje len výnimočne. Pritom polievky sú vhodným nástrojom pre redukciu váhy. Keď si dáme napríklad vývar pred hlavným jedlom, tak z hlavného jedla toho zjeme oveľa menej. Náš mozog dá opäť skôr impulz, že sme už sýti.

17. Žiadne biele pečivo

Pre správne chudnutie je dôležité vymeniť biele pečivo za celozrnné. Celozrnné pečivo je pre nás ďaleko výživnejšie a hodnotnejšie, má nižší glykemický index, ktorý ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

18. Iné názvy pre cukor

Výrobcovia potravín sú marketingovo veľmi chytrí a vedia, že väčšina ľudí sa začína starať o svoje zdravie a odmietajú potraviny s veľkým obsahom cukru. Bohužiaľ, sušienky bez cukru nie sú tak dobré ako tie s cukrom a zákazníkov to odrádza za ne utrácať. Výrobcovia potravín preto používajú iné druhy cukru: vysoký obsah fruktózy, sacharózy, melasa, med, javorový sirup, hnedý ryžový sirup a mnoho iných. Bez pochýb sú niektoré tieto druhy cukru o málinko zdravše, než klasický biely cukor, ale stále ide o cukor.

19. Pozor na polotovary

Príprava jedál je síce časovo náročnejšia, ale za to zdravšia, pretože presne vieme, čo v danom jedle je. U polotovarov si tým istí nie sme, ak si detailne nepreštudujeme etiketu. Aj tieto druhy jedál obsahujú veľké množstvo konzervantov.

20. Okoreniť si život

Nebojme sa okoreniť si jedlo niečím ostrejším. Chilli papričky alebo korenie dodajú nášmu jedlu nevšedné chute, ale hlavne pôsobia pozitívne na naše chudnutie. Chilli obsahuje látku zvanú kapsaicín, ktorá aktivuje nervový systém a podporuje zrýchlenie metabolizmu.