Presunúť na hlavný obsah

ESPRESSO, KRÁĽ KÁVY

Recepty

Nezameniteľný vzhľad, intenzívna a silná chuť, bohatá aróma urobili z espressa jeden zo symbolov Talianska v celom svete. Táto zásluha patrí nápaditosti, s ktorou Taliani zmenili prípravu kávy. Z jednoduchého zmiešania mletej kávy a horúcej vody urobili umelecké dielo.

V Taliansku nie je káva len tak nejakým nápojom. Pitie kávy je u nich rozkošou, rituálom a predovšetkým „chuťou“, ktorá je známa a vyváža sa do celého sveta. V taliančine slovo „espresso“ znamená „rýchlo urobené“. Pôvod tohto názvu spočíva v jedinečnej metóde prípravy kávy pod tlakom s použitím špeciálneho stroja, na želanie zákazníka. Procedúra prípravy espressa je hotovou alchýmiou, veľmi precíznou a na druhej strane veľmi jednoduchou. Premena je podmienená štyrmi faktormi - zmes, zomletie, stroj na espresso a skúsenosti osoby, ktorá kávu pripravuje (baristu). Každý z faktorov predstavuje rovnú štvrtinu úspechu prípravy naozaj kvalitnej kávy. Záleží na skúsenostiach baristu, či vyberie vhodnú zmes, ktorá sa po správnom zomletí v spojení s profesionálnym strojom zázračne premení v perfektne pripravené a naservírované espresso. Dnes je známych nespočetne veľa možností ako pripraviť espresso a neporušiť pritom aromatickú intenzitu alebo chuť, ktorá sa stala talianskym životným štýlom. Hranice sa posunuli od dlhého po krátke espresso, káva s mliekom alebo šľahačkou a mnohé ďalšie. Tradícia a inovácia dlho sprevádzali taliansku kultúru kávy, ktorá je dnes známa a obľúbená po celom svete. Samozrejme sa tradícia menila podľa noviniek a chutí nových aj starých zákazníkov.