AKO PRIPRAVIŤ PRAVÉ CAPPUCCINO
Prichádzajúca jeseň nás z letných terás presúva do interiérov kaviarní a priam si núka sadnúť k šálke dobrého cappuccina. Symbol talianskej kávy po celom svete, neodmysliteľná súčasť raňajok každého Taliana, ale najmä lahodný dezert kedykoľvek počas dňa. FEMINITY vám spolu s odborníkom na prípravu kávy Romanom Soviarom prináša názornú ukážku ako si pripraviť lahodnú mliečnu penu na tento výnimočný nápoj.
Aby malo vaše cappuccino lahodnú hustú penu bez bubliniek, potrebujete len trochu cviku. V podstate je však jej príprava veľmi jednoduchá. Kým sa vám pripravuje espresso, vy máte čas na penu. Do polovice špeciálnej nerezovej kanvice s objemom 0,6 až 0,75 litra nalejte mlieko. Najlepší efekt dosiahnete, keď použijete mlieko s obsahom 1,5% tuku. Na presso stroji odpustite trochu pary, ponorte vývod pary približne dva centimetre pod hladinu mlieka. Otvorte ventil a nádobou pohybujte trikrát hore a dolu tak, aby vývod pary bol tesne nad a pod hladinou mlieka. Nádobu nakloňte tak, aby sa mlieko na povrchu dostalo do víru. Dlaňou si kontrolujte teplotu mlieka. Ventil zastavte, keď bude mať mlieko teplotu približne 70 °C, čo pocítite na ruke. Pobúchajte nádobou po stole, aby sa vám rozpustili bublinky a krúživým pohybom ju miešajte až nezhustne. Potom už len pomaly nalievajte na pripravené espresso. Správny pomer cappuccina je 1/5 espressa, 2/5 mlieka a 2/5 mliečnej peny. Na ozdobenie môžete použiť práškové kakao.