Presunúť na hlavný obsah

KDE JE NAJLEPŠIA KÁVA NA SVETE?

Recepty

Zatiaľ čo Taliani pijú kávu z miniatúrnych šálok, Američania potrebujú čo najväčšiu. Za rovnakú šálku espressa zaplatíte v sieti hotelov Ritz v každej krajine inú sumu, v parížskom okolo 10 eur, v bolívijskom 50 centov. Niekde vám kávu spravia naozaj kvalitnú, inde ju máte problém vôbec ochutnať. Odborník na kávu Michal Šturc pre FEMINITY porozprával o svojich cestách po svetových kaviarniach.

Mekkou kvalitne podávanej kávy je bezkonkurenčne Taliansko. Keby ste prešli celú krajinu, mali by ste problém nájsť miesto, kde by vám naservírovali zle spravenú kávu. Taliansky barista dokáže aj z priemernej kávy urobiť vynikajúcu porciu, začína svoje rozprávanie Michal Šturc. Najlepšiu kávu mimo Európy mu urobili v meste Kingston na Jamajke, v maličkej kaviarni. Naopak, najhoršiu kávu mali v Peru na Machu Picchu. Rovnako zlé skúsenosti má aj s kávou v Mexiku, či Honolulu. Práve americký spôsob podávania kávy nemá M. Šturc rád, pretože je milovníkom klasického espressa. Naopak Američania milujú veľkú prekvapkávanú kávu, espresso im nič nehovorí. Dobrú kávu vám urobia na Bali, Jakarte i Brazílii. Prekvapkávaná a zalievaná káva je obľúbenou na Sumatre a menších mestách Brazíkie. Ak by sme sa opäť vrátili do Európy, podľa M. Šturca je vhodným mestom na kávu napríklad Paríž. Nielen v renomovaných hoteloch v centre, ale i v útulných kaviarničkách v štvrti Montmartre si môžete vychutnať šálku lahodne pripravenej kávy. Paradoxom je, že vo Francúzsku vás bude stáť káva na ulici viac, ako vo vnútri kaviarne. Rozdiel v cene pocítite aj vtedy, ak si kávu dáte len tak pri bare alebo si k nej sadnete za stôl. Podobný systém cien majú aj Taliani a iné štáty. Súvisí to vraj nielen so zákazom fajčenia vo vnútri, ale i tom, že keď chcete len kávu, nezaberáte zbytočne miesto iným hosťom, ktorí by si dali aj niečo viac. Dobrú kávu nájdete aj vo Viedni, Londýne, či iných európskych mestách. Treba len hľadať. Skúsený kávový gurmán už podľa pohybov baristu dokáže odhadnúť, čo mu príde na stôl. Na zlú kávu totiž naozaj netreba veľa. Stačí ju nesprávne pomlieť, naliať do studenej šálky, zle natlačiť do páky kávovaru a je to. Práve to, v akých šálkach dostane kávu je zaujímavé. Kým u nás aj tie najdrahšie hotelové kaviarne používajú porcelán s logom značky kávy, inde za hranicami sa s takou šálkou nikde nestretnete.