ŠALÁT CAESAR
Caesar šalát je ľahôdka, ktorej nikto neodolá. Recept na pravý Caesar šalát vám prináša špičkový šéfkuchár Jaroslav Žídek z Erdödyho paláca. PRE 4 OSOBY; ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT
4 vajcia uvarené natvrdo
2 – 3 lyžice citrónovej šťavy
½ lyžičky worcesterskej omáčky
1 lyžica dijonskej horčice
6 filiet zo sardel
50 g (30 g strúhaného a 20 g plátkov) parmezánu
1 rozotrený strúčik cesnaku
1 šálka olivového oleja
soľ, biele korenie
1 rímsky šalát
toastový chlieb
80 g pancetty alebo anglickej slaniny
Na dressing dáme do mixéra pokrájané vajcia, citrónovú šťavu, worcesterskú omáčku, horčiču, 2 sardely, 30 g parmezánu, cesnak a všetko spolu zmixujeme na hladký krém. Potom doň za stáleho miešania pomaly prilievame olej, kým dressing nebude mať majonézovú konzistenciu. Dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením, prípadne zjemníme lyžicou kvalitného bieleho jogurtu.
Šalát rozoberieme na listy, dôkladne ich umyjeme, necháme na sitku odkvapkať, natrháme na kúsky, dáme do misy, zalejeme dressingom a zľahka premiešame.
Šalát Caesar podávame s krutónmi z toastového chleba a opečenou slaninou, ozdobený plátkami parmezánu a zvyšnými filetami sardel.
TIP: Šalát môžete podávať aj ako hlavné jedlo s opečenými kuracími prsíčkami.
ODPORÚČANÉ VÍNO: Chardonnay 2008, Neskorý Zber www.invino.sk
Viac receptov od Jaroslava Žídeka nájdete v knihe Šéfkuchár v paláci.