Presunúť na hlavný obsah

AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNY NÔŽ

Bývanie

Nôž patrí k najzákladnejším kuchynským pomôckam a používame ho takmer na všetko. Vybrať si však ten správny je niekedy doslova umenie. Na svete existuje niekoľko stoviek rôznych druhov, každý má svoje presné určenie. Mimoriadne veľký rozdiel je medzi tradičnými európskymi a japonskými nožmi. Zatiaľ čo tie, európske sú robustné a so silnou čepeľou, Japonci dávajú prednosť ostrým a ľahkým nožom s tenkou čepeľou.

Základom každého dobrého noža je prvom rade jeho čepeľ. Tvrdosť, pružnosť a odolnosť voči korózii sú dané najmä obsahom chrómu a uhlíku v použitom materiály. Tajomstvo každého výrobcu nožov sa ukrýva práve v čo najvyváženejšom pomere surovín, z ktorých sa vyrábajú čepele. V obchodoch sa stretávame aj s výrazom „nerez“, čo v praxi znamená akýkoľvek nôž vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, akou je napríklad aj obľúbená chrómovaná oceľ. Takto označené nože by vo vlhkom prostredí nemali korodovať a sú odolné voči rôznym kyselinám, s ktorými prichádzajú pri dennom používaní do kontaktu. To, však ale neznamená, že korózia nehrozí vôbec. Čím hrubšie je opracovanie povrchu, tým skôr je náchylný na koróziu, takže je potrebné sa oň dôkladne starať. Naopak, čím vyleštenejšiu čepeľ má váš nôž, tým menej starostlivosti potrebuje.

V ponuke výrobcov nožov figuruje množstvo druhov, je preto dôležité si správne vybrať. Nože sa odlišujú nielen svojou veľkosťou, ale i tvarom čepele a ostria. Práve tieto detaily rozhodujú o tom, na akú príležitosť ho budete môcť využívať. Aby ste si naozaj správne vybrali, je dobré si nôž najprv vyskúšať. Špecializované obchody túto možnosť už ponúkajú. Potom sa vám nestane to, že po príchode domov zistíte, že daný nôž nesedí v ruke či nevyhovuje zvyklostiam.

Dôležitým faktorom pri výbere nožov je aj ich účel. Na čistenie zeleniny a ovocia sa najlepšie hodí malý a ľahký nôž so zakrivenou čepeľou a rovným ostrím. Všestranne využiteľný je takzvaný špikovací nôž. Je relatívne malý, ľahký a vyznačuje sa štíhlou čepeľou so špičkou v strede a rovným ostrím. Využijete ho nielen pri čistení ovocia a zeleniny, ale i na krájanie, dekoračné tvarovanie potravín a samozrejme aj pri príprave mäsa. Univerzálny nôž je o niečo väčší a má vrúbkované ostrie. Vďaka nemu nebude problém nakrájať salámy, syry, zeleninu a chlieb na tenké plátky. Svoje uplatnenie nájde v studenej kuchyni. Vo výbave správnej kuchyne by nemal chýbať ani štíhly nôž s oblúkovitou čepeľou a rovným ostrím. Pomocou neho zvládnete bez problémov vykosťovanie akéhokoľvek mäsa. Kolekciu nožov ešte môžete doplniť špeciálnym sekáčikom, ale i nožmi na krájanie čerstvého chleba, mäsa a nemali by ste zabudnúť ani na dekoračné nože.