Presunúť na hlavný obsah

Čaje pre vaše zdravie

Feminity

Angličania o piatej vypnú a do čierneho čaju nalejú mlieko, v Japonsku je podľa národnej múdrosti „svätá čajová hodinka“ dôvodom na prečistenie tela i duše, dobou dokonalého ticha a hlbokej úcty. A niekto uprednostňuje ľadovo vychladený čaj rovno z fľaše. Nech ho pijeme v akejkoľvek podobe, pre väčšinu z nás tvorí každodennú súčasť pitného režimu bez toho, že by sme si to uvedomovali...

Okrem toho, že je čaj chutným nápojom, dokáže veľké veci. Dnes je v obchodoch dostatočne veľký výber všakovakých chutí a značiek, ale tie liečivé sa najlepšie hľadajú v obchodíkoch s kopami škatuliek, plechovíc a sklenených nádob. Nech už sa ho vyberiete pohľadať kamkoľvek, prečítajte si, ktorý je pre vás ten pravý.

Zelený čaj pochádza najčastejšie z krajín ďalekého Východu ako Čína a Japonsko. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred chorobami srdca, mŕtvicou a niektorými druhmi rakoviny, napríklad pľúc či žalúdka. Okrem zabraňovaniu rastu a množeniu rakovinových buniek pôsobí pritozápalovo, antibakteriálne a protivirózne a znižuje hladinu cholesterolu. Spomaľuje starnutie organizmu, znižuje riziko výskytu zubného kazu a dodáva telu vitamíny ako A a C. Výťažky zeleného čaju sú často prítomné aj v mnohých kozmetických výrobkoch, pretože polyfenoly obsiahnuté v zelenom čaji chránia pokožku pred UV žiarením. Podľa amerického výskumu pomáha zelený čaj pri chudnutí, pretože urýchľuje oxidáciu tuku. Aj švajčiarski vedci potvrdili, že ľudia užívajúci výťažky zo zeleného čaju spálili viac kalórií. Dávajte si však pozor na množstvo vypitého čaju. Zlepšenie niektorých spomínaných zdravotných problémov by malo prísť po vypití 3-4 šálok zeleného čaju denne. Ale ak to preženiete, budete pravdepodobne trpieť nespavosťou kvôli kofeínu, ktorý obsahuje.

Čierny čaj sa najčastejšie zbiera na plantážach v Afrike, Indii, na Srí Lanke či v Indonézii. Obsahuje vitamín B1, ktorý pozitívne ovplyvňuje nervový systém. Triesloviny prepožičiavajú čiernemu čaju charakteristickú trpkú chuť, ale ak ho chcete piť kvôli „liečebným“ účelom, nezjemňujte ju mliekom. Podľa nemeckých vedcov totiž mlieko v čaji blokuje vstrebávanie a účinky liečivých látok, ktoré okrem iného pomáhajú predchádzať chorobám srdca a infarktu. Podľa anglických štúdií čierny čaj efektívne odbúrava stresové hormóny z tela, a tak mu pomáha dostať sa rýchlejšie zo záťažových situácií. Účinky čaju môžete ovplyvniť dobou lúhovania. Ak ho vyberiete po 1-3 minútach, uvoľní sa z neho látka teín, ktorá rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh a pôsobí dlhodobo. Ak ho lúhujete päť minút (viac by ste nemali), upokojuje činnosť čriev a žalúdka a má blahodárne účinky na cievy. Vôbec neplatí, že čím dlhšie budete čaj lúhovať, tým budú jeho účinky silnejšie. To docielite pridaním väčšieho množstva čaju do menšieho množstva vody.

Účinky bieleho čaju sú v našich končinách asi známe najmenej. A to je chyba. Tento vzácny čaj, ktorý sa pestuje len v obmedzenom množstve, je totiž považovaný za skvelú „prírodnú“ kozmetiku. Spomedzi čajov obsahuje práve ten biely najviac antioxidantov, ktoré spomaľujú proces starnutia pleti. Rovnako ako všetok ostatný čaj, aj tento pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, navyše má antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vírusovým ochoreniam. Biely čaj má jemnejšiu chuť, ako jeho kolegovia, pretože sa zbiera ešte nerozvinutý v podobe bielych pupencov. Sušením si uchováva chuť aj chemické látky čerstvého čaju. Ak si ho doma budete pripravovať, dodržiavajte sedemminútovú dobu lúhovania. Ak ho vyberiete príliš skoro, nedosiahne tú správnu chuť, ak príliš neskoro, stratí zase čerstvosť.