Presunúť na hlavný obsah

Orechy: Prelúskajte sa ku zdraviu

Feminity

Keď budete najbližšie blúdiť medzi regálmi v potravinách a rozmýšľať, čo také malé na zobkanie by ste si kúpili, zabočte medzi orechy. Vlašské orechy, lieskovce, mandle, arašidy či kešu... Za hrsť týchto plodov a dodáte telu celý balíček vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok.

Akých? Orechy sú známe vysokým obsahom kvalitných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov B vrátane kyseliny listovej, vitamínu E či vlákniny. Z minerálov sú v orechoch zastúpené najmä zinok, selén, draslík, horčík a mangán. Ako všetky tieto látky pôsobia na naše telo v praxi?

Konzumovaním orechov si znižujete hladinu toho „zlého“ LDL cholesterolu bez toho, že by ste ohrozili „dobrý“ HDL cholesterol. Z toho plynie ich antisklerotický účinok. Podľa niektorých odborníkov sú orechy v znižovaní cholesterolu účinnejšie ako olivový olej. Doprajte si 30 gramov denne a udržíte svoje tepny pružné a zdravé. Vďaka kyseline alfa-lipoovej majú orechy antioxidačné účinky. Dokonca oplývajú protirakovinovými účinkami a podľa amerických štúdií znižujú aj riziko vzniku cukrovky. Ich jedením podporíte výkonnosť imunitného systému a rovnako aj tvorbu krvi.

Oriešky si vyberajte podľa chuti, alebo rovno podľa ich účinkov. Vlašské orechy ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Lieskovce zlepšujú pamäť, upokojujú nervy a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom. Arašidy bojujú proti kožným a kardiovaskulárnym problémom, kokos obsahuje veľa selénu a vápnika a posilňuje imunitný systém. Kešu oriešky majú priaznivé účinky na oči a kožu, para orechy zlepšujú pamäť a koncentráciu. Nech už si kúpite akékoľvek orechy, pomôžu vám aj pri vyčerpaní, depresii či strese.

Mali by sme vás však upozorniť, že „bohapusté“ maškrtenie orieškov pred televíziou, v práci či na prechádzke po meste sa môže rýchlo odraziť na vašej váhe. Orechy sú síce zdravé, ale majú vysokú energetickú hodnotu, preto stačí naozaj hrsť a dosť. Ideálne je zjesť denne päť veľkých alebo desať malých orieškov. Rovnako si nezamieňajte surové orechy s praženými a solenými. Tými dostanete do tela v momente množstvo solí a tukov a naopak, oveľa menej bielkovín, pričom niektoré vitamíny sa pražením ničia celkom.

Orechy sa pomerne rýchlo kazia, preto pri ich kupovaní skontrolujte, či nie sú napadnuté plesňou. Uprednostňujte balené pred voľne váženými a radšej sa vyberte do veľkopredajní, kde sa dokladajú nové výrobky častejšie. Ak chcete skladovať orechy doma, vyberte im tmavé, chladné a suché miesto. Nechajte ich čo najdlhšie v škrupine. Olúpané orechy na seba viažu cudzie pachy, preto ich držte v sklených alebo plastových nádobách. Ak objavíte plesnivé či zatuchnuté plody, určite ich nejedzte. Mohli by ste si uškodiť.